Danskerne er blandt verdens højeste
(Foto: )
De højeste mennesker i verden bor i Holland og i Skandinavien. De laveste i Asien og Sydamerika. Højden bestemmes blandt andet af gener, og af hvad vi spiser.

Japanere og kinesere er traditionelt lave. Men flytter de til USA eller Europa varer det ikke længe, før deres børn og børnebørn er på højde med den øvrige befolkning.

»Japanere, der tidligere flyttede til USA, fik børn, der i løbet af en generation blev lige så høje som amerikanerne,« siger professor i humanernæring Kim Fleischer Michaelsen fra Det Biovidenskabelige Fakultet i København.

Det samme gør sig gældende mange andre steder i verden - også i Danmark.

Nordeuropæere er sundest og højest

»Mennesker, der emigrerer, får højere børn end dem, der bliver hjemme. Tyrkiske børn, der er opvokset i Danmark er derfor ofte højere end deres fætre og kusiner i Tyrkiet,« fortæller biologisk antropolog Pia Bennike fra Panum Instituttet.

Det skyldes, at mennesker fra fattigere lande, der flytter til vestlige lande med mere alsidig kost og bedre sundhedssystemer får børn, der er sundere allerede fra den dag, de bliver født.

Danskere, der emigrerer til udlandet, skal dog ikke forvente at blive meget højere.

Vi er nemlig allerede nogen af de højeste og eksperterne forventer ikke, at vi vil vokse meget mere.

Det er især mennesker i Skandinavien og Holland, der er høje, men også amerikanerne rager et godt stykke i vejret.

»Nordeuropæere har igennem de seneste årtier har haft en af de højeste levestandarder i verden med få infektioner og optimal ernæring i de første leveår. De er nemlig afgørende for, hvor høje vi bliver,« siger Kim Fleischer Michaelsen.

Derudover er kød og mælk nogle af de fødevarer, der tilsyneladende får os til at gro. I hvert fald spiser de højeste befolkninger mere kød og drikker mere mælk end de laveste.

Gener er afgørende

»Det ser ud til, at komælk stimulerer højdevæksten. I Afrika er der for eksempel et mønster, hvor de befolkningsgrupper som Masaierne (oprindeligt folk i Tanzania, red.), der drikker meget mælk, fordi de har kvægbrug, er højere end andre afrikanere,« siger han.

Det drejer sig blandt andet om den såkaldte Dinka-stamme i Sudan, hvor gennemsnitshøjden ligger på omkring 190 centimeter.

Her mener eksperterne dog også, at generne har en indflydelse på højden.

I hvert fald tvivler Kim Fleischer Michaelsen kraftigt på, at danskerne kan blive lige så høje som masaierne.

Han har undersøgt mænds højde fra session i militæret i hele Europa og fandt ud af, at vi næsten ikke er vokset de sidste tyve år i Skandinavien og i Holland, mens de lavere befolkninger i Sydeuropa stadig ser ud til at blive en smule højere.

faktaboks

Myter om høje mennesker

Høje er bedre uddannede end lave.

Høje mennesker tjener mere end lave.

Høje har højere IQ end lave.

Høje har bedre helbred end lave.

via Listen To News