Fødende bliver hypnotiseret mod smerte
En baby behøver ikke at komme til verden i uendelige og ulidelige smerter Foto: www.colourbox.com
Hypnose opfattes af mange som en slags underholdning, men nu skal metoden bruges til at hjælpe fødende kvinder.

Fødende kvinder skal lære at hypnotisere sig selv for at undgå smerter fra veer. Fra på mandag bliver alle førstegangsfødende på Skejby Sygehus tilbudt at lære selvhypnose. Håbet er, at hypnose kan erstatte medicinsk smertelindring under fødslen.

Hypnosen kan forlænge pauserne mellem veerne og gøre selve veerne kortere, end de reelt er. En cd under fødslen skal hjælpe den fødende kvinde med at holde fast i teknikkerne.

Projektleder og jordemoder Anette Werner har store forventninger til den smertelindrende hypnose.

"Lige så vel som du kan gå til tandlægen og bruge hypnosen som bedøvelse der, så kan du også gøre det i det område, hvor man har smerter, når man er i fødsel," siger Anette Werner til Nyhedsbureauet Newspaq.

Og for mange kan den nye metode give håb om en mindre smertefuld og mere naturlig fødsel.

"Jeg har lært en teknik til at kunne lukke smerterne ude og gå ind i mig selv, så jeg forhåbentlig ikke får brug for så meget medicin under fødslen," fortæller Louise Rubrandt, der har deltaget i et pilotprojekt, før den store undersøgelse går i gang i næste uge.

I Australien, USA og Storbritannien er man allerede langt fremme med at bruge hypnose i stedet for medicin til at dæmpe smerter.

Hypnosen vil især være et godt alternativ til smertestillende medicin til fødende kvinder, da medicinen går direkte videre til barnet. Hypnosen anses derfor at kunne blive et alternativ eller supplement til en rygmarvsbedøvelse, en såkaldt epiduralblokade.