Nano er på vej i danske fødevarer
Nanopartikler kan måske snart gøre det muligt at spise en kage, der ikke feder. Foto: www.colourbox.com
Store firmaer vil bruge nanopartikler i stedet for fedt og sukker i maden. Men der mangler regler på området, mener en kritiker.

Pomfritter uden friture, slik uden sukker og sodavand, der skifter farve. Det er disse scenarier, som madproducenterne forsker i at gøre mulige ved hjælp af nanopartikler. Men der er stor uenighed om, hvorvidt der en risiko forbundet med nano'en.

"Nanofood er simpelthen fødevarer, hvor man har brugt den teknologi, som nanovidenskaben har givet os, til at formindske partikler, og målet er at fjerne nogle af de store livsstilssygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme," forklarer sekretariatsleder på instituttet NanoFood ved Aarhus Universitet Leif Schauser til 24timer. Han mener ikke, der er nogen særlig risiko ved nanofood.

Jens-Jørgen Larsen fra Fødevareinstituttet er dog ikke overbevist om det positive i nanofood'en. Han mener, at der mangler regulering på området.

"Nanopartikler opfører sig ikke som almindelige stoffer, når de kommer ind i kroppen, og de kan være farlige både for sundheden og miljøet på måder, som vi slet ikke kender endnu," siger han.

Både EU og de amerikanske sundhedsmyndigheder forventer, at nanoprodukter vil udgøre et milliardmarked i løbet af ganske få år. I USA er der for eksempel allerede omkring 300 former for nanofood på markedet.