89-årige Edel vejer kun 37 kilo: Vil ikke være til besvær
Det er de ansattes ansvar at sørge for, at 89-årige Edel, som kun vejer 37 kilo, får noget at spise, mener hendes døtre. Kvinden på billedet er ikke Edel. Foto: Scanpix/Modelfoto
Mange ældre danskere er i fare for underernæring.

Mange ældre får slet ikke nok at spise.

Op mod halvdelen af beboerne i plejeboliger og i hjemmeplejen herhjemme er i risiko for underernæring.

En af de ældre, der ikke får nok at spise, er 89-årige Edel Christensen, som blot vejer 37 kilo. Hun er af Aarhus Kommune visiteret til hjemmepleje fire gange i døgnet, og behøver støtte ved alle måltider.

Ifølge hendes døtre Gurli og Conni Christensen har hun ofte ingen appetit, og vil ikke være til besvær over for personalet. Derfor siger hun ofte nej til maden.

Men det er personalets ansvar at sørge for, at hun spiser, lyder det fra døtrene.

- Jeg forventer, at de ikke bare accepterer, at hun ikke er sulten, for når hun smager maden, ryger det jo ned, siger Connie Christensen til DR Østjylland.

Aarhus Kommune vil ikke gå ind i den enkelte sag, men ernæringsfaglig konsulent Kirsten Færgeman siger, at en kampvægt på 37 kilo, lyder af meget lidt.

- Det er jo ikke godt, når man ikke spiser noget.

Hun understreger dog, at personalet ikke klan tvinge nogen til at spise. Men hun opfordrer til, at de pårørende tager fat i personalet, hvis de oplever, at der er problemer.

- Så skal personalet foretage en vurdering af, hvad grunden er til, at de ikke spiser, siger hun til DR Østjylland.