88-årig vinder præsidentvalg
Beji Caid Essebsi er vidner af præsidentvalget i Tunesien. Foto: Hassene Dridi/AP
Valgsejren i Tunesien gik blev helt som ventet - og som han selv havde forudsagt - til Beji Caid Essebsi.

Den tunesiske veteran og anti-islamist Beji Caid Essebsi vandt søndagens præsidentvalg i Tunesien med 55,68 procent af stemmerne, viser det officielle valgresultat.

Den 88-årige advokat og politiker erklærede sig allerede søndag aften som vinder.

- Jeg tilegner min valgsejr til Tunesiens martyrer. Jeg takker Marzouki, og nu bør vi arbejde sammen uden at udelukke nogen, sagde Essebsi til tunesisk tv kort efter, at valgstederne var lukket klokken 18 søndag.

Beji Caid Essebsis rival ved præsidentvalget, den fungerende præsident Moncef Marzouki, fik 44,32 procent af stemmerne.

Essebsi var formand for parlamentet under den afsatte præsident Zine El Abidine Ben Ali og er i dag leder af det sekulære parti Nidaa Tounes.

Præsidentvalget ses som en milepæl for demokratiet i Tunesien, hvor det arabiske forår begyndte og førte til Ben Alis fald i 2011.

Oprørsbølgen i den arabiske verden bredte sig hurtigt til blandt andet Egypten, Syrien og flere andre lande, men alle andre steder end i Tunesien er revolutionerne endt i tilbagefald, massiv vold eller - som i Syriens tilfælde - krig.

Det er første gang siden Tunesiens uafhængighed i 1956, at tuneserne har valgt deres præsident ved et frit valg.

Valget forløb ikke helt uden uroligheder.

Få timer inden valgstederne åbnede klokken otte søndag morgen, blev soldater, der bevogtede stemmesedler i den centrale Kairouan-region, angrebet.

Soldaterne skød og dræbte en gerningsmand og pågreb tre andre, oplyser Tunesiens forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.

Rivaliseringen mellem støtterne af de to kandidater har ført til voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi i blandt andet byen El Hamma, hvor Marzouki har bred opbakning.

/ritzau/Reuters