87-årig byrådskandidat: Folk opdager forringet velfærd når forældrene har brug for den

Fritz Reuther på 87 stiller op for Venstre i Hørsholm med valgsloganet "Ældre skærer tænder uden varme hænder." (Foto: Foto: Pressefoto/Venstre Hørsholm)

Der er få ældre i kommunalbestyrelserne. - Det irriterer de unge, at jeg stiller op, siger 86-årig kandidat.

Ældre vælgere har svært ved at finde jævnaldrende at spejle sig i. For i kommunalbestyrelserne er der langt mellem medlemmer, der er fyldt 70 år, og endnu længere mellem dem, der er fyldt 80.

Kun 2,7 procent af de valgte ved kommunalvalget i 2013 var 70 år eller derover.

- Vi taler meget om, at der mangler unge og kvinder i kommunalpolitik, men faktisk er det de ældre, der er de mest underrepræsenterede, siger valgforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.

Og det er ærgerligt, for ældre har en viden, som med en voksende ældrebefolkning er værdifuld for kommunerne. Alene siden valget i 2013 er der kommet 220.000 flere folkepensionister.

- De ældre ved noget, som andre ikke ved, og dermed kan de være med til at sikre bedre beslutninger om for eksempel ældrepleje og sundhed, siger Roger Buch.

Og det er med det formål, at Fritz Reuther på 87 år stiller op for Venstre i Hørsholm. Det er med valgsloganet "Ældre skærer tænder uden varme hænder".

- Der mangler nogen i kommunalbestyrelsen, der kan varetage ældres interesser. Mange er mest optaget af sig selv eller deres børn. Først når de oplever, at deres forældre kommer på plejehjem, ser de, hvor meget der er skåret i velfærden, siger Fritz Reuther.

Med mange ældre i kommunen spår han sig selv gode chancer for at blive valgt.

- Hver tredje, der afgiver sin stemme i kommunen, er fyldt 65 år. Derfor tror jeg, at jeg får en kæmpe opbakning.

Ingen kender den præcise forklaring på fraværet af ældre, men det spiller ifølge Roger Buch ind, at partierne har fokus på unge kandidater.

Det mærker Tage Kiltang Bartholin, 86 år, der stiller op for Dansk Folkeparti i Assens. Han har været i kommunalpolitik siden 1966, og hvis han genvælges 21. november, så vil han være 90 år, når valgperioden udløber.

- Der er yngre kandidater i mit eget parti, der er irriterede over, at jeg stiller op igen. Politik er magt, og det kan jo betyde, at de ikke selv bliver valgt, siger Tage Kiltang Bartholin.

/ritzau/