8 ud af 10 danskere: Det KAN betale sig at arbejde

At det skal kunne betale sig at arbejde har i årevis været regeringens dårlige undskyldning for at gå efter de svageste i vores samfund, siger LO's formand Lizette Risgaard. (Foto: Foto: Scanpix arkiv)

Otte ud af ti danskere mener, at det kan betale sig at arbejde, viser ny undersøgelse.

Vi kender mantraet fra regeringen: "Det skal kunne betale sig at arbejde."

En logik, der ligger bag både det omdiskuterede kontanthjælpsloft og Venstres ønske om at sænke skatten på arbejde, så flere ledige motiveres til at komme i job. 

Men spørger man danskerne, mener det store flertal, at motivationen til at tage et job allerede er til stede.

Det viser en ny undersøgelse fra Epinion udført for LO.

Blandt 1.208 repræsentativt udvalgte danskere er otte ud af ti helt eller delvist enige i udsagnet "Det kan betale sig at arbejde."

Dårlig undskyldning

Og det må være et klart signal til regeringen, mener formand for LO, Lizette Risgaard.

- Det er jo ikke til at misforstå, når det kommer fra et så overvældende flertal af danskerne, som endda rækker langt ind i de borgerlige rækker, siger hun til Avisen.dk og fortsætter.

- At det skal kunne betale sig at arbejde har i årevis været regeringens dårlige undskyldning for at gå efter de svageste i vores samfund og samtidig skære i den offentlige sektor for at kunne give skattelettelser. Og det må være slut nu.

I stedet burde regeringen arbejde på at sikre ordentlige job og ordentlig velfærd, mener hun.

Reformer nødvendige 

I Venstre fastholder beskæftigelsesordfører Hans Andersen, at der stadig lang vej endnu for at sikre, at det kan betale sig for alle ledige at søge job. 

- Jeg tror helt sikkert, at de allerfleste mennesker gerne vil have et job, når de er ledige. Men vi må også konstatere, at når forskellen på at have et lavtlønsjob og være på overførselsindkomst er nul kroner, ja så er der intet økonomisk incitament for at søge et job, siger han til Avisen.dk og fortsætter:

- Jeg synes, det er meget kedeligt, at Lizette Risgaard ikke anerkender, at der fortsat vil være 250.000 danskere, der har en økonomisk svag tilskyndelse til at tage et arbejde, selv når en skattereform er gennemført.

Hans Andersen tilføjer, at han gerne så, at langt flere danskere på kontanthjælp eller dagpenge tog nogle af de mange jobs, der i dag er besat af udlændinge.

Fakta om undersøgelsen

Epinion spurgte 1.208 repræsentativt udvalgte danskere:

Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: "Det kan betale sig at arbejde."

Svarerne blev indsamlet i perioden fra den 8. til den 15. april 2016 og fordelte således:

  • Helt enig/delvist enig: 80%
  • Hverken/eller 9% 
  • Helt uenig/delvist uenig: 8%
  • Ved ikke 3%

Kilde: LO