79 borgere i socialt bedrageri for 1,8 millioner

Jagten på socialt snyderi har givet pote i Esbjerg Kommune. (Foto: Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix/arkiv)

Esbjerg Kommune og Udbetaling Danmark har sparet kommunens skatteydere for 8,4 millioner kroner.

Sociale bedragere skal ikke længere gå og have ondt i maven over, om de bliver opdaget. Med nye muligheder for registersamkøring går der nemlig kortere tid, inden bedrageriet bliver opdaget.

Således har Esbjerg Kommune lettet 79 borgeres samvittighed og sendt dem en samlet regning på 1,8 millioner kroner.

Det skriver JydskeVestkysten.

På regningen står der, at de har fået indsat for meget i ydelser på deres konti uden at være berettigede til dem.

I alt har kommunekassen og de øvrige offentlige kasser sparet 8,4 millioner kroner i 2017.

Det er udkommet af Esbjerg Kommunes og Udbetaling Danmarks løbende aktioner mod socialt bedrageri, skriver avisen.

Ifølge kontorchef i Esbjerg Kommunes Borgerservice, Jan Mortensen, er der et væld af måder, hvorpå der bliver snydt, men kommunen er blevet dygtigere og mere effektiv til at opfange signaler om socialt snyd:

- Samarbejdet er også internationalt, og der foregår et ret effektivt samarbejde med de andre EU-lande og en række andre fjernereliggende lande, så man nu også kan stoppe mere snyd med ydelser i forbindelse med ophold i udlandet, oplyser kontorchefen til JydskeVestkysten.

Fiktive adresse, c/o-adresser, kontanthjælpsmodtagere der arbejder og uberettiget SU er bare nogle af de ting som kommunen har afsløret.

- På et område som C/O-adresser har vi i det forløbne år blandt andet haft et samarbejde med Udbetaling Danmark om en aktion, hvor vi fundet frem til borgere, der var tilmeldt adresser, som de reelt ikke befandt sig på samtidig med, at de fik udbetalt sociale ydelser under falske forudsætninger. Det har eksempelvis været formålet at snyde med boligsikring eller med satserne for enlige forsørgere. Det viste sig, at otte borgere fik frataget eller nedsat ydelser for over en halv million kroner, forklarer Jan Mortensen.