79-årige Bill Cosby på anklagebænken: Kan få over 30 års fængsel
Bill Cosby (th.) blev for alvor kendt i serien The Cosby Show. Nu er han dog under anklage for sexovergreb. Foto: Carlo Allegri/Reuters
Den tidligere så folkekære komiker Bill Cosby nægter sig skyldig i alle anklager om overgreb mod kvinder.

Mandag er flere års anklager om overgreb fra dusinvis af kvinder kulmineret for den 79-årige amerikanske skuespiller og komiker Bill Cosby.

Dagen er den første i en retssag, hvor han er anklaget for at have forgrebet sig på Andrea Constand i 2004.

I retten er det anklagerens påstand, at de sidste ord, Andrea Constand hørte, var, at pillerne, som Bill Cosby havde givet hende, ville hjælpe hende med at slappe af.

Men pillerne gjorde hende halvt bevidstløs og ude af stand til at modstå det påståede overgreb, da hun lå på en sofa i Cosbys hjem for 13 år siden.

Det fortalte statsadvokat Kristen Feden til juryen.

- Tillid, svigt og en manglende evne til at give samtykke - det er, hvad denne sag handler om, sagde hun.

Bill Cosby sad få meter fra advokaten med rynkede bryn.

Tidligere var han ankommet til retten med to assistenter. Han skulle samtidig have smilet og nikket til de fremmødte journalister.

Andrea Constand, der i 2004 spillede basketball for Templeton University og derigennem var i kontakt med Bill Cosby, siger, at han brugte en blanding af piller og vin til at bedøve hende.

Efterfølgende skulle han have befølt hende og lagt hendes hånd på sine kønsdele.

Sagen har fået enorm opmærksomhed i USA, og selve retsakten foregår i Montgomery County Court i staten Pennsylvania. Juryen er hentet fra et andet sted i landet for at sikre en retfærdig rettergang.

Bill Cosby har ad flere omgange undgået at blive slæbt i retten på anklager om seksuelle krænkelser ved at indgå forlig. Men Andrea Constand har valgt at gå rettens vej.

Sagen mod Bill Cosby nyder stor mediebevågenhed og er blevet sammenlignet med sagen mod NFL-spilleren O.J. Simpson, der i 1995 blev frikendt for mordet på sin ekskone Nicole Simpson.

Som O.J. Simpson har Bill Cosby været et symbol for sorte mennesker i USA.

Gennem en lang karriere på tv, ikke mindst serien The Cosby Show, var han en foregangsmand i forhold til at vise det brede USA en mere positiv historie om sorte.

Men Bill Cosby er de seneste mange år gentagne gange blevet anklaget for at have forgrebet sig på kvinder. Over 50 har åbent anklaget ham for alt fra seksuelle krænkelser til krænkelser af mindreårige.

Flere af sagerne har dog været så forældede, at de ikke kunne komme for retten.

Bill Cosby selv afviser alle anklager.

Hans forsvarsadvokat, Brian McMonagle, understregede i retten, at skuespilleren var offer for falske anklager.

Han pegede på, at sagen blev efterforsket i 2005 og lukket grundet manglende beviser.

- I dag får jeg en chance for, med jeres hjælp, at gøre det godt igen, sagde han henvendt til juryen.

- Jeg får en chance for, med jeres hjælp, at beskytte en mand fra tilintetgørelsen af resten af hans liv, tilføjede han.

Bliver Bill Cosby dømt for overgreb mod Andrea Constand, kan han få over 30 års fængsel.

/ritzau/Reuters