70-årige Tove hjemmehjælper i 40 år: Har kun nattevagter
Hjemmehjælper Tove Petersen fra Fårevejle. Foto: Privat
Hjemmehjælper Tove Petersen runder snart 71 år, men hun har ikke tænkt sig at gå på pension foreløbig. Også selv om hun kun arbejder om natten.

På lørdag runder Tove Petersen fra Fårevejle på Sjælland 71 år.

En alder, hvor de fleste er i gang med at bruge løs af pensionsopsparingen. Så langt er Tove Petersen dog ikke kommet endnu.

Siden 1977 har hun arbejdet som hjemmehjælper, først i hedengangne Fårevejle Kommune, og nu i Odsherred Kommune. Hun elsker sit arbejde så meget, at hun ikke har tænkt at trække sig tilbage lige foreløbig.

- Det er så dejligt at have med mennesker at gøre, især når man mærker, at de har brug for én. Når man kommer hjem til nogle, der har det dårligt og senere ser, at de får det bedre ved, at man giver dem mad og drikke, er bare fantastisk. Andre bliver glade, hvis man lægger en lille hånd på dem og trøster dem, siger hun til Avisen.dk.

Arbejder kun om natten

Tove Petersen har gjort dag til nat og nat til dag. Når andre går i seng, går den snart 71-årige kvinde på arbejde. Hun er én af blot fire hjemmehjælpere i Odsherred Kommune, som arbejder om natten. Det har hun gjort siden 1998 eller 1999, og hun ønskede faktisk at få tildelt nattevagterne for snart 20 år siden.

- Om natten kommer vi ud til de rigtig syge mennesker. Det kan være terminale patienter, som skal vendes og skiftes, eller det kan være ældre, der har akut brug for hjælp. I nat havde vi eksempelvis fire nødopkald, siger Tove Petersen, der oplever, at der er mere tid til borgerne om natten.

Fra klokken 11 om aftenen til klokken syv morgen næste dag, fræser Tove Petersen rundt på vejene i den nordvestsjællandske kommune. Fordi kommunen er så stor, kan hun nogle nætter godt tilbagelægge over 200 km. Selv om nogle vagter kan være hårde, så er glæden ved at hjælpe fortrinsvis ældre mennesker, det hele værd, siger Tove Petersen.

Flere burde tage en ekstra tørn 

Den garvede hjemmehjælper håber, at flere i hendes egen alder vil tage en ekstra tørn på arbejdsmarkedet i stedet for at gå på pension. Man bliver hurtigere gammel, hvis man ikke har noget at stå op til, påpeger hun.

- Hvis man har det godt med sit arbejde og er i fysisk vigør, skal man ikke stoppe. Jeg tror, det er sundt at holde sig i gang, mener Tove Petersen.

Hun vil gerne nå at runde 75 år, inden hun trækker sig tilbage. En lang karriere i hjemmehjælpen lakker dog mod enden. Tove Petersen kan se tilbage på et fag, der har ændret sig meget siden 1977, hvor der var flere tunge løft på grund af færre hjælpemidler.

I april var Tove Petersen hos dronningen på Amalienborg for at modtage en fortjenstmedalje for 40 års tro tjeneste i hjemmeplejen. Det var en dejlig dag, husker hun.

- Jeg sagde til hende, at hun har en fantastisk søn, og så smilede hun og sagde til mig: ’Ja, jeg har en god søn’. Den dag glemmer jeg aldrig, siger Tove Petersen og griner.