63.000 måltider bliver delt ud i julen
Det skal også være jul for hjemløse og udsatte danskere. Derfor kører Fødevarebanken lillejuleaften fra tidlig morgen ud til mere end 30 herberger, krisecentre, væresteder og sociale tilbud med frisk overskudsmad. Foto: Colourbox/free
Fødevarebanken har indsamlet 26 tons frisk mad. Lillejuleaften fordeles maden til dem, der har brug for den.

Næsten et halvt ton tigerrejer og et halvt ton chokoladekiks er blot lidt af det, der skal forsøde juledagene for hjemløse, misbrugere og andre udsatte borgere.

Samlet bringes 26 tons friske overskudsvarer ud til mere end 30 organisationer dagen før juleaften.

Det er Fødevarebanken, der sammen med blandt andet Frelsens Hær, Røde Kors og Børnenes Kontor har sat julehjælp og overskudsmad i system. Og gør man julens overskudsmad op i vægten af et måltid, svarer det til lidt over 63.000 måltider.

Lillejuleaften kører Fødevarebanken fra tidlig morgen ud til mere end 30 herberger, krisecentre, væresteder og sociale tilbud med frisk overskudsmad. Og julegrøden er sikret, da man har fået en donation grødris svarende til 22.000 portioner risengrød.

- Det er fint sammentræf, for vi har faktisk 18.000 smørklatter på lager i form af 9000 pakker portionssmør, som ikke kan eksporteres til Rusland, siger Fødevarebankens direktør Karen-Inger Thorsen i en pressemeddelelse.

- Det er dejligt, at vi kan hjælpe med, at julebordet måske bliver lidt lækrere for dem, der ikke har råd til så meget. Samtidig kan vi som samfund glæde os over at nedbringe noget af den overflod, vi ellers ser gå til spilde, siger hun.

Og lillejuleaften er antallet af frivillige tilknyttet Fødevarebanken firdoblet, så de kan nå ud til de mange steder for hjemløse, misbrugere og øvrige udsatte, som lever livet på gaden.

- Vi oplever helt bestemt en særlig indsats omkring jul, både de frivillige og vores samarbejdspartnere giver den virkelig en ekstra skalle, siger Karen-Inger Thorsen.

- Men generelt mærker vi også en stigende vilje hele året hos fødevaredonorer og de sociale organisationer, der modtager varerne, til at ville bakke op om mindre madspild og bedre mad til udsatte, siger Fødevarebankens direktør.

/ritzau/