6 af 10 virksomheder: For besværligt at ansætte flygtninge

Flygtninge taler ikke sproget, mangler kvalifikationer og stjæler for meget tid, og derfor siger 6 af 10 små og mellemstore virksomheder nej til at ansætte dem.
- Undersøgelsen tyder på, at der skal en anderledes indsats til, for det bliver svært at forestille sig, at integrationsindsatsen alene kan ske via de store virksomheder, siger Jørgen Søndergaard er forskningschef på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. 
- Undersøgelsen tyder på, at der skal en anderledes indsats til, for det bliver svært at forestille sig, at integrationsindsatsen alene kan ske via de store virksomheder, siger Jørgen Søndergaard er forskningschef på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.  Foto: Scanpix arkiv

Flygtninge taler ikke sproget, mangler kvalifikationer og stjæler for meget tid, og derfor siger 6 af 10 små og mellemstore virksomheder nej til at ansætte dem.

Det viser en rundspørge til 928 af Håndværksrådets medlemmer, hvoraf 23 pct. er i tvivl, mens 17 pct. siger ja, skriver Finans.

Jørgen Søndergaard er forskningschef på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, og peger på en fejlslagen integrationsindsats som årsag til virksomhedernes skepsis:

- Undersøgelsen tyder på, at der skal en anderledes indsats til, for det bliver svært at forestille sig, at integrationsindsatsen alene kan ske via de store virksomheder. Der skal findes en vej, så også de mellemstore virksomheder bliver interesserede i at beskæftige nogle af flygtningene, siger Jørgen Søndergaard, som peger på, at man bl.a. bør blive bedre til at fortælle virksomhederne, hvad flygtningene reelt kan, og til at lave hurtig og effektiv sprogundervisning.

Formanden for den forrige regerings kommission for bedre beskæftigelse, tidligere skatteminister Carsten Koch, er ikke overrasket over tallene. Små virksomheder kan bare ikke løfte opgaven, mener han.

- Det er ofte for stor en belastning for små virksomheder at skulle tage en flygtning, da der skal afsættes mange ressourcer, og den pågældende fylder meget i forhold til, at der er så få ansatte. De små virksomheder er også pressede økonomisk, selv om det går bedre, siger Carsten Koch.

Meldingen fra virksomhederne kan gøre det svært for regeringen at få succes med det kommende integrationsudspil, fordi virksomhederne er en central brik i at få integreret de mange flygtninge. Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth, er klar over, at de små virksomheder har andre vilkår end større virksomheder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.