576 millioner: Staten skovler penge ind på jobkontrol med udlændinge

En udenlandsk metrobygger i København. (Foto: Foto: Bax Lindhart/Ritzau Scanpix/Arkiv)

Social dumping-kontroller har vist sig at være et indbringende tiltag. På to år har statskassen tjent 576 millioner kroner på kontrol med udenlandsk arbejdskraft.

Den danske statskasse tjener hvert år store millionbeløb på at holde nøje øje med udenlandske arbejdere og firmaer i Danmark. Siden 2015 har staten således tjent 576 millioner kroner på at kontrollere udlændinges arbejde herhjemme.

Det viser de nyeste tal fra indsatsen mod social dumping, som SKAT, Arbejdstilsynet og politiet udfører sammen, skriver Fagbladet 3F.

- Det er store beløb, som også viser, at der er et reelt problem (med skattesnyd blandt udenlandske arbejdere, red), siger Bjarke Refslund, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

- Samtidig må vi sige, at indsatsen mod social dumping godt kan svare sig, når man på denne måde kan drive penge ind, som man ellers var blevet snydt for, siger han.

Siden januar 2015 har SKAT gennemført 10.800 skattekontroller af udenlandske firmaer og personer.

Af dem afslørede hele 4.000 skattesvindel - eller hvad der svarer til, at der blev svindlet i hver tredje sag.

De mange sager har gjort, at SKAT har sendt skattereguleringer ud for mere end en milliard kroner.

Af de reguleringer er knap 600 millioner kommet tilbage som reelt overskud i statskassen, viser beregninger fra SKAT selv.

Selv om staten altså tjener gode penge på, at kontrollere udenlandsk arbejdskraft for skattesvindel, så er der i de seneste år afsat færre og færre midler til at bekæmpe social dumping og skattesnyd.

I 2015 var der afsat ca. 177 millioner kroner til at bekæmpe social dumping. I år er beløbet faldet til 145 millioner kroner, hvilket er et fald på 18 procent.

Og det får forbundssekretær hos 3F, Henning Overgaard, til at kræve flere midler til at bekæmpe social dumping herhjemme.

- Det er jo helt tosset, at pengene til kampen mod social dumping bliver skåret, når det nu er en god en forretning for samfundet, som også sikrer fair konkurrence, siger han.

En række partier i Folketinget ser også gerne, at der blev afsat flere penge til at bekæmpe social dumping.

En af dem, er Radikales beskæftigelsesordfører Sofie Carsten Nielsen:

- I Radikale Venstre er vi rigtig kede af regeringens nedskæringer på indsatsen mod social dumping. Vi synes, det er blevet alt for svært at rekruttere udenlandsk arbejdskraft, men det skal ske på ordentlige vilkår, og der skal betales skat, siger hun.

Også Mattias Tesfaye fra Socialdemokraterne ønsker flere penge til at kontrollere den udenlandske arbejdskraft.

- Jeg er meget uenig med regeringen i denne prioritering. Deres finanslove har skåret på indsatsen mod social dumping, siger han.

Hos Dansk Folkeparti støtter man op om tanken om øget kontrol af udenlandske arbejdstagere.

- Når vi kan skrabe så mange penge ind på kontrol, så er det et tegn på, at vi skal have skærpet kontrollen med udenlandske virksomheder, der kommer til Danmark for at arbejde. De skal overholde reglerne og betale det, de skal i Skat, siger Bent Bøgsted, der er beskæftigelsesordfører for DF.

Han mener dog, at Dansk Folkeparti allerede har hjulpet med at få afsat flere midler til indsatsen på de seneste finanslove end regeringen havde lagt op til.

- Men der er ingen tvivl om, at de her beløb beviser, at det kan betale sig med en indsats mod social dumping, siger han.