50.000 ensomme ældre over 65 år

Mange ensomme ældre kunne godt bruge en besøgsven. (Foto: Scanpix)

Ny undersøgelse viser, at mere end hver anden dansker har dårlig samvittighed over ikke at besøge sine forældre nok.

Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil er der 50.000 ensomme ældre over 65 år, og det er et problem, som skal løses.

Derfor har Ældre Sagen og Codan forsøgt at belyse problemet fra flere forskellige perspektiver. Undersøgelsen viser blandt andet, at mere end halvdelen af de adspurgte nogle gange, ofte eller meget ofte får dårlig samvittighed over ikke at besøge deres forældre nok. I undersøgelsen er der andre interessante tal.

Tal om det

55 pct. af danskerne med nulevende forældre får nogle gange, ofte eller meget ofte dårlig samvittighed over ikke at besøge deres forældre nok.

63 pct. af danskerne med nulevende forældre føler sig i nogen grad, høj grad eller meget høj grad ansvarlige for, at deres forældre ikke er ensomme.

39 pct. af danskerne med nulevende forældre ville ikke vide, hvad de skulle gøre, hvis deres forældre gav udtryk for at være ensomme. Dette er specielt udbredt blandt de 18-35-årige, hvor det gælder 50 pct.

De voksne børn spiller en betydelig rolle for forældrenes trivsel, og kigger man på undersøgelsens resultater, står det klart, at mange af os godt er klar over netop den pointe. Det er derfor, vi får dårlig samvittighed. Men samvittigheden kan være første skridt til at få gjort noget ved det, siger marketings- og kommunikationsdirektør i Codan, Mette Pontoppidan, som mener, at man ikke skal være bange for at tale om ensomhed.

Besøgsvenner

Selv om størstedelen af danskerne bekymrer sig om sine forældre, er det ikke lige nemt for alle at besøge dem. Det kan for eksempel være et problem, hvis man bor i udlandet eller i en anden del af landet.

– Det er meget positivt, at så mange føler et ansvar for deres forældre. Man kunne tage  en snak om at få sig en besøgsven, siger direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup.

Han mener, at besøgstjenesten kan være en af løsningerne og et fint alternativ for dem, der måske ikke har en tæt relation til deres familie, eller hvor familiemedlemmerne bor langt væk. Ældre Sagens besøgstjeneste mangler i øjeblikket besøgsvenner landet over og er gået sammen med Codan for at rekruttere 1.000 nye besøgsvenner.

Læs mere om Ældre Sagens besøgstjeneste her.

 

Kronprinsesse Mary kastede glans over et arrangement, da en række danske organisationer, virksomheder og politikere mødtes med det formål at skabe en folkebevægelse mod ensomhed tilbage i 2014. Her blev hun modtaget af Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen. Foto: Scanpix
 

Om undersøgelsen

Befolkningsundersøgelsen er gennemført på vegne af Ældre Sagen og Codan. Analysen baserer sig på 2.720 webinterviews med 18-89-årige danskere foretaget af Epinion og 300 telefoninterviews med 75-89-årige danskere uden adgang til internettet foretaget af Voxmeter. Data er indsamlet i perioden 28. november til 12. december 2019.