4600 kræftpatienter venter for længe

En ud af fire venter for længe på en diagnose, og hver femte får ikke behandling til tiden, viser ny opgørelse
Over 7300 patienter har ventet for længe på deres diagnose. Det viser en gennemgang, som Ekstra Bladet har lavet af Statens Serum Instituts kræfttal for 24 forskellige kræftformer. Arkivfoto.
Over 7300 patienter har ventet for længe på deres diagnose. Det viser en gennemgang, som Ekstra Bladet har lavet af Statens Serum Instituts kræfttal for 24 forskellige kræftformer. Arkivfoto. Foto: Colourbox/COLOURBOX.COM

Kræftpakkerne har eksisteret i syv år. Alligevel venter en ud af fire kræftpatienter stadig længere på deres diagnose, end kræftpakkerne siger, de må, og mere end hver femte venter for længe på behandling.

Det viser en gennemgang, som Ekstra Bladet har lavet af Statens Serum Instituts kræfttal for 24 forskellige kræftformer.

I reelle tal drejer det sig om mere end 4600 patienter, som det seneste år har ventet for længe på behandling og over 7300 patienter, der har ventet for længe på deres diagnose.

- Det er ikke godt nok efter syv år, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen til Ekstra Bladet.

Han mener, at mindst 90 procent af landets kræftpatienter burde komme i behandling til tiden.

For nogle kræftformer står det dog langt værre til. For eksempel har 65 procent af patienterne med blærekræft det seneste år ventet for længe på behandling, mens tallet hedder 41 procent for nyrekræft-patienter.

- Det er meget alvorligt. Da de seneste tal blev offentliggjort, gjorde vi opmærksom på, at det, der foregår på det urologiske område, er stærkt betænkeligt.

- Der er alt for mange patienter, som ikke kommer igennem til tiden. Det er uacceptabelt, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) påpeger, at det er gået fremad på området det seneste år. Han medgiver dog, at resultaterne for blærekræft og nyrekræft ikke er gode nok.

- Det giver anledning til, at man sætter ind de steder, hvor man kan se, at der opstår flaskehalse, siger Nick Hækkerup til Ekstra Bladet.

/ritzau/


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.