Over 4.000 offentligt ansatte opfordrer til et fælles, kommunalt oprør mod regeringens planlagte besparelser på den kommunale velfærd. De har skrevet under på en appel til Kommunernes Landsforening (KL) om at sige fra over for regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag.
- Hvis det bliver til virkelighed, vil det knække rygraden på den offentlige sektor inden for de næste fire til fem år, siger Jan Hoby, der er talsmand for initiativet Velfærdsalliance-DK, som har lavet underskriftindsamlingen.
Ud over de tusindvis af fysioterapeuter, lærere og pædagoger har også de øverste medarbejderrepræsentanter i 82 ud af de 98 kommuner skrevet under på appellen, som bliver overrakt til KL i morgen, torsdag, når det Kommunale Topmøde indledes i Aalborg.
- Vi ønsker at lægge pres på KL, så de ikke indgår en økonomiaftale med regeringen, hvis det indebærer et omprioriteringsbidrag, forklarer Jan Hoby.
KL har ikke ønsket at kommentere underskriftindsamlingen over for Avisen.dk. Men Jesper Kiel (EL), der er medlem af KL's bestyrelse, mener, at underskriftsindsamlingen styrker KL's position, når foreningen til juni skal lægge arm med regeringen om omprioriteringsbidraget i forbindelse med økonomiaftalen.
- Styrkeforholdet bliver afgjort af, om vi står sammen ude i kommunerne og om fagbevægelsen er med os. Så står vi stærkt, siger han.
Tryllehatten er tom
Velfærdsalliance-DK har også indkaldt til demonstration i dag, onsdag, foran KL-huset i København. De er utilfredse med, at KL i økonomiaftalen for 2016 gik med til at aflevere 2,4 milliarder kroner i omprioriteringsbidrag, selvom kommunerne blev lovet at få 1,9 milliarder kroner tilbage igen.
KL's formand har meldt ud, at omprioriteringsbidraget ikke kom med i aftalen med hans gode vilje, og at han vil have det helt af bordet i økonomiaftalen for 2017. Og på topmødet torsdag skal kommunalpolitikerne stemme om en udtalelse, der pålægger KL's bestyrelse at arbejde for en økonomiaftale uden et omprioriteringsbidrag.
Det glæder Simon Phil Sørensen (S), som er første viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune og taler til Velfærdsalliance-DK's demonstration.
- Jeg er utroligt glad for, at mange borgmestre er vågnet op. Det er godt, at der nu kommer en diskussion om det her, siger han til Avisen.dk.
Tryllehatten er tømt
Han mener ligesom størstedelen af landets borgmestre, at det er umuligt at skære en procent af kommunernes budget, uden det kan mærkes på skolerne, børnepasningen og ældreplejen.
- Tryllehatten med de smarte løsninger har vi allerede tømt. Hvis vi skal spare mere, kommer det til at gå ud over antallet af lærere, pædagoger og social- og sundhedshjælpere per borger, siger han.
En af dagens andre talere Københavns Sundhedsborgmester Ninna Thomsen (SF) fremhæver også børnene og de ældre, som de to store velfærdsområder, der vil blive sparet på.
- Hvis vi skal klare de samme opgaver for færre penge, skal vi kigge på serviceniveauet på plejehjemmene, vi bliver nødt til at kigge på, hvor mange gange der skal gøres rent hos de ældre. Jeg frygter, at vi ikke kan opretholde det samme serviceniveau, siger hun.