400 anholdt ved De Gule Veste-protest i Bruxelles

NETHERLANDS-POLITICS-SOCIAL-DEMO (Foto: Robin Utrecht/Ritzau Scanpix)

I flere andre lande lader demonstranter sig inspirere af den franske protestbevægelsen "De Gule Veste".

Flere hundrede demonstranter er ifølge en talskvinde for politiet i Bruxelles blevet anholdt i protester inspireret af "De Gule Veste" i Frankrig. Det oplyser talskvinden Ilse van de Keere til nyhedsbureauet AFP.

Protestbevægelsen "De Gule Veste" har sit udspring i Frankrig. Her er der uro i Paris, hvor optagelser fra AFP viser butikker, der bliver plyndret, og politi, som bruger vandkanoner og tåregas.

I Bruxelles brugte betjente lørdag peberspray og kom i klammeri med demonstranter, da en gruppe forsøgte at bryde gennem en barrikade rundt om EU's institutioner i byen.

Protesterne lørdag startede et andet sted i byen og bevægede sig mod den del af byen, hvor EU's institutioner ligger. Det forstyrrede tog- og biltrafik i byen på en stor dag for julehandel på sin vej.

Politiet i Bruxelles har mobiliseret hundredvis af betjente, efter demonstranter fra "De Gule Veste" i landet har været involveret i sammenstød med politiet og sat ild til to politibiler i de seneste uger.

Også i Holland har "De Gule Veste" inspireret folk til at gå på gaden lørdag.

I Rotterdam gik et par hundrede demonstranter lørdag gennem byen i de synlige veste. Her foregik demonstrationerne fredeligt med sang og uddeling af blomster.

En af dem, der gik med, var 67-årige Ieneke Lambermont.

- Vores børn arbejder hårdt, men de skal betale skat alle mulige steder. Man kan ikke betale for boliger mere. Det går ikke godt i Holland, siger hun.

- Det sikkerhedsnetværk af velfærd, der var, da vi voksede, er væk.

- Regeringen sidder ikke på sine poster for folkets skyld. De er der for at beskytte deres egne interesser.

I Holland har der ikke været noget forslag om en stigning i afgifter på blandt andet brændstof. Det har været katalysatoren for bevægelsen "De Gule Veste" i Frankrig, hvor den udspringer, men også i Belgien.

Særligt i Frankrig har protestbevægelsen udviklet sig til at også at omhandle leveomkostninger, skatteniveau og ulighed.

Nogle steder - for eksempel lørdag i Rotterdam - giver demonstranterne udtryk for utilfredshed med, at afstanden mellem politikere og borgere er blevet for stor.

/ritzau/AP

/ritzau/AP