3F’ere smidt ud af PostNord-toppen: Kuppet af svenske tillidsfolk

- Det er frustrerende at blive kørt ud på et sidespor på denne måde, siger fællestillidsmand Peter Madsen fra 3F-Post til Politiken. (Foto: Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix/arkiv og 3F)

Danske tillidsfolk har nu ikke samme indflydelse i PostNords koncernbestyrelse.

Der er ikke bare krisetegn at spore i PostNords regneark, også på de indre linjer er forholdet mellem ejerne, danskerne og svenskerne, elendigt.

Senest har de svenske medarbejderrepræsentanter fra SEKO Posten i PostNords koncernbestyrelse smidt de danske repræsentanter fra 3F ud.

Det skriver Politiken.

Til avisen beklager den nu tidligere suppleant til koncernbetstyrelsen, fælledstillidsmand fra 3F, Peter Madsen, forløbet.

- Det er frustrerende at blive kørt ud på et sidespor på denne måde. Der er desværre en landskamp i gang mellem de to ejere og stater, som det her er led i. Det betyder så, at hvis det kommer til afstemning, så er der et andet stemmeforhold end før. Og det betyder, at de danske postarbejdere ikke længere har adgang til centrale informationer om virksomheden, og at vi ikke længere kan løfte den faglige kasket, når det er påkrævet, siger fællestillidsmand Peter Madsen fra 3F-Post til Politiken.

Da fusionen blev en realitet i 2009, bestod bestyrelsen af syv svenske og syv danske repræsentanter. I 2015 blev en dansk HK’er smidt ud, og derfor er der nu kun fire danske repræsentanter tilbage i bestyrelsen. Ingen af dem er medarbejderrepræsentanter.

De svenske tillidsfolk kan smide danskerne ud, fordi moderselskabet PostNord AB er svensk indregistreret. Og svensk lov siger, at svenske fagforeninger skal udpege medarbejderrepræsentanter. Men siden 2009 har svenskerne traditionelt delt deres mandater med danskerne.

Det seneste kup i bestyrelsen er derfor i strid med ånden i fusionen, mener professor i økonomistyring med ekspertise i PostNord Per Nikolaj Bukh.

- Normalt støtter man hinanden op i fagbevægelsen og står skulder om skulder, så det eksempelvis ikke underminerer strejkevåbnet. Hvis det svenske synspunkt nu er at beskytte svenske arbejdspladser for enhver pris, og så må danskerne sejle deres egen sø, så ville jeg da sidde som postarbejder i Danmark og føle mig meget lidt solidarisk med svenskerne, siger han til Politiken.

Det er ikke lykkedes Politiken at få en kommentar fra den svenske fagforening SEKO Posten.