Debatindlæg 3F'er til "de gule": Drop jeres vås - det er jer, der mobber!
Foto: 3F
Badebilletter nyder godt af tilkæmpede løn- og arbejdsvilkår, men undergraver samtidig fællesskabet og kollegerne. Skift hest og bliv hørt – I er velkomne, lyder det fra forbundssekretær i 3F.

Af Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F

Foto: 3F

De netop afsluttede overenskomstforhandlinger og arbejdernes 1. maj, hvor vi fejrer sammenholdet og fællesskabet, har givet stof til eftertanke. Ikke bare blandt os i 3F, men bredt blandt danskerne.

Med en konflikt indenfor rækkevidde – og udsigt til lukkede skoler og daginstitutioner, udskydelse af operationer osv. – blev kampen for fair løn- og arbejdsvilkår meget nærværende.

 Dermed blev det også klart for mange danskere, at når man står udenfor arbejdspladsens fagforening(er), så er man dels udenfor sikkerhedsnettet, men man skal også bruges som skruebrækker mod de kolleger, der er klar til at yde ofre i kampen for bedre, fælles løn- og arbejdsvilkår. Hvem har lige lyst til det?

For at tiltrække sig lidt opmærksomhed og ufortjent sympati under konflikten har repræsentanter for de gule fagforretninger – uden den ringeste form for dokumentation – påstået, at deres kunder er blevet ”mobbet” og verbalt overfaldet ude på arbejdspladserne.

Klynk og vås. Det er da de gule, der mobber de organiserede! De nyder godt af det faglige arbejde og den kampvilje, som de organiserede finansierer og leverer. De tager for sig og nyder retterne ved det bord, som vi andre betaler for.

Naturligvis behandler kolleger hinanden ordentligt. Men tonen på arbejdspladserne skal altså hverken dikteres af søndagsskole-prædikanter eller forretningsfolk, der forsøger at score kassen ved at lukrere på dansk fagbevægelses indsats gennem mere end 120 år.

Blandt de organiserede har vi nu en hel naturlig debat om resultatet af ok18-forhandlingerne. Sådan foregår det i demokratiske forsamlinger.

På min Facebook kan jeg dog se, at nogle af de allerhårdeste kritikere af resultatet – med vendinger som ”brud på sammenhold” og ”mangel på solidaritet” – end ikke selv er medlemmer af fællesskabet.

Det er naturligvis ikke et rimeligt udgangspunkt for en dialog om vores løn- og arbejdsvilkår. De lønmodtagere, som har valgt den gule tilværelse, har i min bog frasagt sig retten til at bruge ord som sammenhold og solidaritet. Den ret har de for nærværende parkeret i baglommen eller på ryggen af et superligahold.

Så til medlemmerne af de gule fagforretninger: Hvis vi i den organiserede fagbevægelse skal kunne høre jer, så skift hest og kom ind i fællesskabet. I er velkomne, som kolleger fra arbejdspladsen, uddannelsesinstitutionen eller ledighedskøen.

Vi har hverken optagelsesprøve eller meningskontrol eller selvudnævnte autokrater, som skal udlægge dagens tekst. I vores rummelige fællesskab kæmper medlemmerne for den vej fremad, som vi hver især tror på – indtil vi sammen har afgjort, hvad næste skridt skal være. Så står vi sammen om dén beslutning!

Det bedste våben imod mobning består i at styrke det faglige fællesskab, hvor faget står i centrum for kampen for fair løn- og arbejdsvilkår. Den kamp vindes hverken på en badeferie eller ved at udføre konfliktramt arbejde.

Derfor: Kom ind i fællesskabet og bland jer og bliv hørt. Sæt jeres præg på debatterne og strategien, I er mere end velkomne. Vi har brug for et endnu stærkere fællesskab, ikke splittelse – ikke mindst i en tid, hvor arbejdsgiverne nyder godt af en urimeligt kraftig rygvind.

Dette er et debat-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News