Administration 

3F vil lægge arm med arbejdsgiverne i Bruxelles: På tide at vi stopper social dumping

Vi er ikke på nogen måde maskinstormere i 3F, men vi skal finde nogle løsninger i EU, så vi ikke kun får fri bevægelighed men fair bevægelighed, siger næstformand i 3F Tina Christensen. (Foto: Foto: 3F.)

Nyt 3F-kontor i Bruxelles skal spille nøglerolle i kampen mod social dumping, fortæller næstformand i 3F Tina Christensen. Hun er helt uenig med Metal-formand Claus Jensen, der mener, at mange i fagbevægelsen putter med deres EU-holdninger.

På byggepladserne i hovedstaden, gartnerierne på Fyn og hotellerne ved Vestkysten mærker håndværkere, medhjælpere og rengøringsassistenter hver dag, hvad arbejdskraftens frie bevægelighed i EU betyder.

Det er ikke bare en abstrakt EU-politik, som ufaglærte lønmodtagere ser indslag om i TV-Avisen, men derimod noget de står op til hver morgen, når de går på arbejde. 

Med langt over 100.000 øst- og sydeuropæiske arbejdere i Danmark i dag føler chauffører, rengøringsassistenter, håndværkere og andre 3F-medlemmer sig truet på løn- og arbejdsvilkår, noterer næstformand i 3F, Tina Christensen.

- Vores medlemmer føler sig presset af den frie bevægelighed. Vi er ikke på nogen måder maskinstormere i 3F,  men vi skal finde nogle løsninger i EU, så vi ikke kun får fri bevægelighed men også fair bevægelighed. Så vi får sat en stopper for social dumping, siger Tina Christensen. 

Stor 3F-satsning i Bruxelles

Derfor tager 3F nu et nyt skridt i kampen mod social dumping. Danmarks største fagforbund opretter for første gang et selvstændigt EU-kontor, hvor en sekretariatsleder og to ansatte skal drive lobbyvirksomhed for at værne om danske lønmodtageres rettigheder. 

Satsningen i Bruxelles sker for at lægge arm med arbejdsgivere og virksomheder, der er talrigt repræsenteret i EU's hovedstad. Ambitionen er, at det nyoprettede kontor skal spille en nøglerolle for at sikre, at danske ufaglærte og faglærte lønmodtagere fortsat har aftalebaserede løn- og arbejdsforhold.    

- Vi har et indre marked, der i den grad er til gavn for virksomhederne og knap så meget til gavn for lønmodtagerne. Det vil vi gerne have lavet om på. Social dumping er jo et godt eksempel på det, siger Tina Christensen.

Nu er det lønmodtagernes tur i Bruxelles.
Tina Christensen, næstformand i 3F.

Reformivrige EU-ledere har ikke altid kendskab til den danske arbejdsmarkedsmodel og kæmper for eksempel en brav kamp for lovbestemt minimumsløn i hele EU, hvilket er i direkte modstrid med danske interesser. 

- På 13 ud af 14 møder, der bliver holdt med EU-Kommissionen, er der danske lobbyister med fra arbejdsgiversiden. Det er helt vildt og demonstrerer nødvendigheden af, at vi styrker danske lønmodtageres interesser med base i Bruxelles, siger hun. 

- Det er endnu et skilt bøjet i neon, som jeg burde hænge op her på mit kontor: Nu er det lønmodtagernes tur i Bruxelles, pointerer hun.

Fire ud af fem af de østeuropæiske arbejdere herhjemme får job i byggebranchen, i industrien, på transportområdet, i rengøringsbranchen, hotel- og restauration og det grønne område, og det er lige præcis 3F's områder. 

De østeuropæiske arbejdstagere behøver vel ikke være en trussel, hvis de arbejder under overenskomst. Er jeres opgave i 3F ikke bare at sikre det? 

- Den opgave tonser vi bestemt også derudad med. Vi er for den frie bevægelighed, og der er mange fordele i den, og det tilkommer også danske lønmodtagere at arbejde i andre lande. Vi hilser arbejdere fra Europa velkommen, men der er bare for mange brodne kar blandt arbejdsgiverne, som ikke lytter, hvis vi slår i bordet, siger hun.

Nu er det jo 3F, der etablerer os i hjertet af EU og forsøger at fremme lønmodtagernes vilkår og ikke Dansk Metal. Det er der i min verden ikke ret meget putteri over.
Tina Christensen, næstformand i 3F.

- Når jeg kører på motorvejen og kører ind på en rasteplads og ser en polsk chauffør lave mad på et lille gasblus på jorden og får en ussel ussel løn og har dårlige arbejdsvilkår, bliver jeg edderrødme så trist. Det er jo ikke kun et brud på den danske model og dumping for den danske chauffør, det er også en grov udnyttelse af polakken. Det sker hele tiden, og det må ikke ske, fastslår hun.

Fra det nye 3F-kontor i Bruxelles skal både EU-Kommissionen, Europa-parlamentarikerne og arbejdsgiverne rendes på dørene for at bremse social dumping, betoner hun.

- Men det er også vigtigt at få en mere fair frihandel med lande udenfor EU, hvor arbejdsttagerrettigheder er et krav. Vi skal sætte sociale rettigheder foran de økonomiske rettigheder, siger hun. 

Ikke noget putteri  

Forbundsformand i Dansk Metal, Claus Jensen, mener, at dansk fagbevægelse godt kunne være mere fremtrædende i EU-debatten herhjemme og finder det forkert, at fagforbund putter med deres EU-holdninger.

Læs Claus Jensens kritik her

Men Claus Jensens kritik holder ikke, mener Tina Christensen.  

- I 3F giver vi ikke rigtig andre fagforbund karakter på den led. Men jeg kan være lidt kæk og sige, at Dansk Metal er gode til at diskutere og tale, mens jeg i 3F er mere interesseret i at handle. Nu er det jo 3F, der etablerer os i hjertet af EU og forsøger at fremme lønmodtagernes vilkår og ikke Dansk Metal. Det er der i min verden ikke ret meget putteri over, siger hun.

Tina Christensen fremhæver, at 3F handler mere, end de taler.

- Vi har et aktivistisk gen i 3F, og det betyder, at vi er ikke til store forkromede skåltaler. Det er ikke godt nok for os og heller ikke for vores medlemmer. Når vi etablerer et EU-kontor, gør vi det for at ændre på nogle skævheder til fordel for vores medlemmer. Vi vil gerne have et EU for de mange og ikke for de få, og sådan tror jeg, at mange 3F-medlemmer opfatter EU i dag, siger hun. 

3F er ikke jubeleuropæere  

Metal-formand Claus Jensen betoner i et interview med Avisen.dk, at det danske EU-medlemskab har en kolossal værdi for dansk vækst, konkurrenceevne og danske lønmodtageres mulighed for at få gode job. Og han savner, at dansk fagbevægelse taler om gevinsterne ved EU-samarbejdet fremfor problemerne.

Claus Jensen ser gerne en mere positiv fortælling om EU hos dansk fagbevægelse. Hvad er 3F’s fortælling om det danske EU-medlemskab?

- I 3F er vi hverken jubeleuropæere eller jubelmodstandere. Men vi jubler, hvis vi får fair bevægelighed i EU, og at den danske model respekteres. Og vi jubler, når vilkårene forbedres og løftes i Europa, for så løfter vi også vores medlemmers interesser, siger Tina Christensen og tilføjer, at med det pres på løn- og arbejdsvilkår, som danske 3F-medlemmer oplever i dag, er der ingen grund til at bryde ud i stor jubelsang. 

Med andre ord er Tina Christensen langt fra så begejstret for det indre marked som Claus Jensen. 

Til gengæld erklærer 3F's næstformand sig enig med Claus Jensen i, at fagbevægelsen har et stort ansvar for at være i dialog med medlemmerne om EU og dermed at lave et stort oplysningsarbejde.

De tre hovedorganisationer i dansk fagbevægelse, LO, FTF og Akademikerne, driver i fællesskab et EU-kontor i Bruxelles, og Tina Christensen pointerer, at 3F er godt tilfreds med arbejdet og fortsat bakker op om det. 

- Men 3F har behov for et kontor i Bruxelles, der udelukkende har 3F-interesser. Samtidig kan kontoret bidrage til større synlighed om EU-spørgsmål overfor vores medlemmer, siger hun. 

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

Økologiske produkter tilbagekaldes – der er risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

Et skønt sommerhus i Saltbæk
Advertorial

Annonce

5 tips til underholdning i sommerhuset

en gul etageejendom
Advertorial

Annonce

Optag et andelsboliglån og nyd fordelene

en knitrende ild
Advertorial

Annonce

Den ultimative guide til træpillefyr

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen

dankort
Nyheder

Stort nedbrud:

Dankort og MobilePay 

fungerer igen

Stig Tøfting og kronprinsen spiller fodbold
Kongelige

Frederik på banen

mand i arkiv
Nyheder

Tyskland lukker Stasi-arkivet

johnny fra kandis smiler
Film og TV

Kandis-Johnny synger

om sex i nyt program

klitlandskab i sommerhusområde
Sundhed

Højsæson for hugorme:

Det her må du aldrig gøre

person tager mobiltelefon fra bord
Krimi

Pas på:

Lommetyvene er tilbage

danske fodboldfans jubler på stadion
Sport

Så meget tjener spillerne

på EM-succes

pakke med ammeindlæg
Nyheder

Tilbagekalder produkt:

Kan få alvorlige

konsekvenser for barnet 

kvinde ligger i koma i seng
Helt vildt

Kvinde vågner

efter 10 måneder

i koma

annette heick sidder på stol og slår ud med armene
Kendte

Annette Heick sælger ud 

grønt græstæppe i parken i københavn
Nyheder

DMI om lørdag:

Der skal et dansk mål til

for at holde os varme 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Se listen:

Her kan du stadig købe

hus til under 1 million

madbude i kø foran mcdonalds i Indonesien
Helt vildt

Populær menu skabte

kaos på McDonald's

grise står i små indelukker
Dyreliv

EU: Slut med bure

og tremmedyr 

Clausholm Gods
Film og TV

Slottet fra "Den store bagedyst" skifter ejer

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Mette F beklager krænkende adfærd 

Havnen i Rønne
Krimi

Eftersøgt mand fundet død i havn

Retten i Næstved
Krimi

To dømt i stor amfetaminsag - bagmand mangler

Portræt Sarah Bro
Kendte

Nyt job til Sarah Bro

(Tallet set ude fra
Nyheder

3-årig faldt i vandet:

Pædagogerne opdagede intet

Delvis solformørkelse
Nyheder

Delvis solformørkelse over Danmark

billede af en højgravid Gosiame Thamara Sithole
Helt vildt

Kvinde fødte ti børn
- nu er hun forsvundet

Nyheder

Lussing til Macron skal give fængsel

portræt af jørgen leth
Kendte

Jørgen Leth ramt
af flere blodpropper

person bliver testet for covid-19
Corona

Antallet af indlagte falder til det laveste i otte måneder

billede af en karryret
Mad og drikke

Risiko for din sundhed: Dit karrypulver kan være giftigt

Prognathodon
Dyreliv

Afsløring: Monster-øgle huserede i Danmark

Et flixtrain kører gennem Berlin
Nyheder

Guf for togelskere: Rutenet til 40 byer genopstår

Mønter og pengesedler
Nyheder

Kunde får erstatning for negative renter

Nyheder

Solformørkelse i dag
- det må du ikke gøre

billede af Ulrikke Toft Simonsen og Lord Siva
Kendte

Dansk stjernepar jubler: Vi venter en lille pige

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

mundbind der er smidt ud
Corona

Overblik:
Sådan åbner Danmark

Blå blink på politibil
Krimi

Mand dør efter styrt fra kran 

Prins Charles og Diana i 1981
Kongelige

Prinsesse Dianas bil til salg

Kvinde med meget stor mave
Helt vildt

Føder 10 børn på én gang

Scene fra den oprindelige nissebande
Film og TV

Tidlig julegave: 
Nissebanden 
vender tilbage

mand går op ad bakke
Rejser

Tag på bjergbestigning i Danmark

Lina Baun Danielsen i byretten
Underholdning

Line Baun anker i Se og Hør-sagen

Luis Enrique på fodboldbanen
Sport

Corona-alarm i EM-trup:

Indkalder 11 nye spillere

Portræt Magnus Heunicke
Corona

Epidemien er på tilbagetog

En kænguru hopper
Dyreliv

Kænguru løs i Hurup

en ambulance
Krimi

Tragedie: Lille dreng dræbt i ulykke

Et smadret hus med murbrokker i haven
Helt vildt

Skændtes om betalingen:

Så gik håndværkerne amok

En bog og Meghan Markle
Kongelige

Meghan Markles bog flopper fælt

En blond kvinde, der ser overrasket ud
Nyheder

Nye Borgerlige i tilbagegang

en brandbil
Krimi

93-årig kvinde omkommer i plejehjemsbrand på Falster

En kanyle i et glas
Corona

Vaccineplan risikerer endnu en forsinkelse

En ung kvinde på scenen
Kendte

22-årig dansk stjernespire: Jeg skal giftes

En guldmønt set fra begge sider
Helt vildt

Guldmønt slår verdensrekord på auktion i USA

Folk cykler i byen
Nyheder

Unge kører hellere i bil end cykler

Voksne og børn hopper i vandet fra platform
Krimi

30-årig stukket flere gange i ryggen ved Amager Strandpark

tower bridge i london
Corona

Skærper rejser til

Storbritannien 

kronprins frederik iført jakke og slips
Kongelige

Kronprinsen stopper