3F: Smarte prædikanter banede vejen for Uber-chaufførers skattefusk
Uber i Danmark var ikke platformsøkonomi, men platøkonomi, siger formand for 3F Transport, Jan Villadsen. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix Ritzau/arkiv
Ifølge 3F var det smarte prædikanter i form af fremtidsbegejstrede politikere, der banede vejen for, at Ubers chauffører kunne svindle i det omfang, som nye tal fra SKAT peger på.

Når Avisen.dk i dag kan skrive, at 99 procent af Ubers chauffører ikke har betalt korrekt skat og/eller moms, kommer det ikke bag på gruppeformand for 3F Transport, Jan Villadsen.

- Jeg er ikke overrasket, men omfanget kommer bag på mig. Når chaufførerne skal betale 11,3 millioner kroner tilbage viser beløbet jo, at der stort set ikke er blevet betalt nogen skat overhovedet, siger han til Avisen.dk.

Tallene kommer fra en opgørelse fra SKAT, hvor 1.195 Uber-chaufførers skatteforhold er blevet undersøgt. Blot 3 ud af de 1.195 chauffører havde betalt korrekt skat og moms, og derfor vanker der en ekstra regning på hele 11,3 millioner kroner til de mange chauffører.

Derudover fandt SKAT ud af, at tre ud af fire Uber-chauffører havde modtaget sociale ydelser samme år, som de kørte for Uber i. De undersøges nu for socialt bedrageri.

- Det tydeliggører blot, at der aldrig har været tale om platformsøkonomi. Det er platøkonomi. Uber konkurrerede på prisen, og derfor betalte de ikke skat. De her tal er simpelthen et symptom på, at denne nye måde at arbejde på ikke har rent mel i posen, siger Jan Villadsen og påpeger, at den manglende skatteindbetaling hos Ubers chauffører sandsynligvis også finder sted i andre platformøkonomiske virksomheder.

Samtidig håber Jan Villadsen, at de nye tal fra SKAT betyder, at myndighederne vil åbne en sag mod Uber, samt genoverveje 3F Transports forslag om at åbne en afdeling i Erhvervsstyrelsen, der skal godkende platformøkonomiske virksomheder, før de må operere i Danmark.

- Visse politikere har givet udtryk for, at Uber var fremtiden: Lige fra Ida Auken (R) og Joachim B. Olsen (LA). Vi har derimod hele tiden sagt, at de er nogle maskinstormere og fuskere. Det her bekræfter blot den mistanke, som vi havde. Uber var ikke smartere på grund af en fiks app, men fordi smarte prædikanter banede vejen for, at et firma kunne svindle, slutter Jan Villadsen.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Liberal Alliances skatte- og erhvervsordfører Joachim B. Olsen.