3F: Mærsk dumper lønnen på Nordsøen
3F anklager Mærsk for at være skyld i løndumping på Nordsøen. Foto: Claus Fisker/Scanpix/arkiv
300 ansatte på Maersk Oils installationer lander til sommer på 31.000 kroner for en fem ugers turnus. Før fik de 42.000 kroner.

Hundredvis af ansatte, der arbejder på Maersk Oils installationer på Nordsøen, kommer til at gå drastisk ned i løn.

- Det er historien om, at de rige bliver rigere, og de fattige bliver flere, jeg mener, det her er løndumping. Jeg kan kun håbe, at Mærsk besinder sig, siger Jacbob Lykke, der er formand i 3F Transport i Esbjeg til JydskeVestkysten

Ifølge Jakob Lykke vil omkring 300 af hans medlemmer 1. juli miste 11.000 kroner for en femugers turnus.

I februar sidste år måtte de ansatte på Mærsks platforme med henvisning til den lave oliepris acceptere en lønnedgang på omkring 15 procent af lønsummen på et 14 dages ophold på Nordsøen.

Det skete ved en reduktion i antallet overtimer. Nu vil Maersk Oil ifølge Jakob Lykke snuppe de sidste 14 overtimer, skriver JydskeVestkysten.

Ifølge 3F-formanden betyder lønnedgangen, at en stilladsarbejder, der før 1. februar 2016 fik cirka 42.000 kroner for en femugers turnus - to uger ude og tre uger hjemme - efter 1. juli kunne se frem til omkring 31.000 kroner.

- Det er en voldsom lønnedgang. I sin tid var grundlaget for overarbejdstimerne jo, at der skulle være en form for motivation til at arbejde offshore, hvor man i to uger er afsondret fra familie og venner og går glip af børnefødselsdage og muligheden for at træde til i tilfælde af sygdom og andet i familien, siger Jakob Lykke til JydskeVestkysten.

De ansatte er beskæftigede hos underleverandører, hvorfra Maersk Oil hyrer dem ind.

Forleden vandt som Semco Maritime og Muehlhan opgaverne i Maersk Oils udbud af den store mandskabskontrakt.

Ifølge JydskeVestkysten mener Jakob Lykke ikke, at de to virksomheder kan lægges lønnedgangen til last.

Ifølge avisen, ønsker Mærsk ikke at kommentere på beskyldningerne, men skriver følgende til JydskeVestkysten. 


"Tidligere på året gennemførte Maersk Oils danske forretningsenhed en udbudsproces om levering af arbejdskraft fra leverandører. Vi har tildelt kontrakterne til de valgte tilbudsgivere baseret på tre aspekter som sundhed og sikkerhed, teknisk kapacitet og pris. Underleverandørernes medarbejdere er i øjeblikket ved at blive overført fra de eksisterende kontrakter til de nye, og vi er meget glade for, at næsten 85 procent af de nye kontrakter er på plads ved udgangen af marts, og vi forventer en fortsat positiv udvikling."

via Listen To News