3F må vente på lønsedler fra bulgarske arbejdere: Det er utilfredsstilende og mistænkeligt
3F Bornholm mistænker bulgarsk firma for social dumping mod deres bulgarske medarbejdere ved opførelsen af to solcelleparker på Bornholm. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (modelfoto)
3F Bornholm har endnu ikke fået dokumentation for, at det bulgarske firma Sunotec overholder overenskomsten for deres bulgarske arbejdere. Faglig sekretær kalder det mistænkeligt.

I går kunne DR P4 Bornholm afsløre, at 3F Bornholm mistænker et bulgarsk firma for social dumping. Flere ansatte har ifølge 3F Bornholm uafhængigt af hinanden fortalt, at de arbejder seks gange om ugen i 11 timer af gangen til sølle 10 euro i timen.

I sidste uge mødte 3F Bornholm op på byggepladsen på Sydbornholm, hvor det bulgarske solcellefirma Sunotec er i gang med at opføre to solcelleparker. Her blev aftalen, at firmaet onsdag den 2. maj skulle sende dokumentation for, at firmaet overholder den overenskomst, som er indgået mellem arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri og 3F. Det er ikke sket.

- Sunotec har allerede meddelt os, at de ikke ser sig i stand til at sende dokumentationen, siger faglig sekretær hos 3F Bornholm, Finn Pedersen, til Avisen.dk.

Det bulgarske firma er medlem af Dansk Byggeri, som på vegne heraf har tegnet overenskomst med 3F.

Det bidrager til mistanken

Finn Pedersen understreger over for Avisen.dk, at den manglende dokumentation bidrager til mistanken mod firmaet.

- Jeg synes, det er mærkeligt, at firmaet ikke kan skaffe lønsedler, når de har så mange ansatte. Det virker mistænkeligt, siger han.

Sunotec har ifølge Finn Pedersen bedt om udsættelse for fremvisning af dokumentation, men det stiller den faglige sekretær sig ikke tilfreds med.

- Jeg synes, det er utilfredsstillende, for man bliver ikke mindre mistænksom, når firmaet ikke kan finde lønsedlerne, siger Finn Pedersen.

Ingen kommentarer til den konkrete sag

I et skriftligt svar til Avisen.dk bekræfter afdelingschef i Arbejdsgiversekretariatet i Dansk Byggeri, Anja Bülow, at Sunotec rigtig nok er omfattet af den kollektive overenskomst på området. Hun understreger, at eventuelle sager håndteres i det fagretslige system, og at Dansk Byggeri ikke udtaler sig om konkrete sager.

Lige nu har Sunotec omtrent 30, primært bulgarske, mænd ansat til at bygge de to nye solcelleparker. Ifølge Finn Pedersen vil det antal stige til omtrent 100, og det vil være mange, der ikke arbejder under ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

I et skriftligt svar til Avisen.dk har Sunotecs tyske direktør Torsten Herfert slået fast, at firmaet vil sende den fornødne dokumentation til Dansk Byggeri i dag, som vil videregive det til 3F. Derudover vil direktøren ikke kommentere yderligere på sagen, men 3F har altså endnu ikke modtaget lønsedlerne.