3F beskylder arbejdsgivere for hykleri om mangel på arbejdskraft

Det er tæt på hykleri og et slet skjult ønske om adgang til billig arbejdskraft, når arbejdsgiverne advarer om mangel på arbejdskraft og kræver lettere adgang for udlændinge.
Foto: Henning Bagger / Scanpix

 Sådan lyder det fra landets største fagforening, 3F, til Finans.

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet afblæser ifølge 3F-formand Per Christensen manglen på arbejdskraft.


- Arbejdsgiverne kører en kampagne for tiden, hvor de fremstiller det, som om samfundet nærmest kun kan hænge sammen, hvis vi begynder at importere arbejdskraft. Enten er det uvidenhed, eller også er det et ønske om billig arbejdskraft, og jeg tror ikke, at arbejdsgiverne er uvidende, siger Per Christensen til Finans.


Tallene fra Beskæftigelsesministeriet viser, at kun 1,3 pct. af de virksomheder, som i ministeriets seneste rekrutteringsanalyse fra kort før jul angiver at have søgt forgæves efter medarbejdere, har spurgt hos det lokale jobcenter, i den relevante a-kasse og hos den relevante fagforening.


- Det tenderer hykleri, siger Per Christensen.


Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har bebudet, at regeringen i foråret kommer med forslag om at lempe adgangen for udenlandsk arbejdskraft. Han fastholder behovet.

- Når jeg møder virksomheder rundt om i landet, er der for mig ingen tvivl om, at der er rekrutteringsudfordringer, og den vurdering deler de økonomiske vismænd og andre dele af fagbevægelsen i øvrigt også, siger Troels Lund Poulsen.


Dansk Arbejdsgiverforening kalder konklusionerne fra 3F for absurde. Virksomhederne rekrutterer via de kanaler, hvor det erfaringsmæssigt giver størst mening, og det er ikke altid jobcenteret, a-kassen eller fagforeningen, siger underdirektør i DA Erik Simonsen.

- Det svarer til at sige, at virksomhederne ikke kan finde ud af at drive virksomhed. Ingen har større interesse i at få rekrutteret end virksomhederne, men du går heller ikke i Netto for at få repareret din bil. Du går derhen, hvor du ved, at de kan hjælpe, siger Erik Simonsen til Finans.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.