25-årig nyvalgt borgmester varsler markant omvæltning

Landets yngste borgmester, den 25-årige socialdemokrat Christina Krzyrosiak Hansen, erkender, at hun mangler erfaring. Det vil hun kompensere for ved at forlade borgmesterkontoret.
Afstanden mellem politikerne og kommunens ansatte er for stor, siger Christina Krzyrosiak Hansen.
Afstanden mellem politikerne og kommunens ansatte er for stor, siger Christina Krzyrosiak Hansen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Danmarks yngste borgmester, den nyvalgte Christina Krzyrosiak Hansen (S), gør klar til at gribe borgmestergerningen helt anderledes an.

Den 25-årige har nemlig planer om at rykke ud af borgmesterkontoret i Holbæk Kommune.

- Når man ved, at afstanden mellem det politiske niveau og medarbejderne er for lang - at den virkelighed, som medarbejderne befinder sig i, ikke altid er den, vi oplever politisk, så bliver man nødt til at tage det her meget, meget alvorligt, siger Christina Krzyrosiak Hansen i et interview med DR P1.

Hun har derfor sagt til administrationen, at borgmesterkontoret rykker ud på en skole, et plejehjem eller en børnehave en gang om måneden.

- Simpelthen for at vise medarbejderne, at jeg mener det, når jeg siger, at jeg vil være en nærværende borgmester, siger hun og erkender, at hun ikke har den store erfaring og derfor kan få den med tiltaget.

Samtidig vil Christina Krzyrosiak Hansen fra dag ét tage rundt i kommunen og besøge institutioner og virksomheder for at se, hvordan hverdagen er rundt om i kommunen.

Skal du stå og skifte bleer nede i vuggestuen?

- Ja, det skal jeg, og det skal jeg gøre hver anden uge fast i løbet af de næste fire år.

Nej til Christiansborg

Og det er i kommunen og kommunalpolitik, Christina Krzyrosiak Hansen, ser sig selv.

Siden hun ramte plet og gik fra 583 personlige stemmer i 2013 til 5.499 personlige stemmer ved kommunalvalget 21. november i år, er hun blevet spurgt om Christiansborg trak i hende. Men nej:

- Jeg kan godt lide, at jeg kan gå ud af min hoveddør og se, om der er sket en forandring. Og møde folk på gaden og spørge dem, hvordan det går, og om der er kommet styr på de problemer, som jeg hørte om for nogle måneder siden. Det kan man ikke på Christiansborg. Og derfor ved jeg, at jeg hører til i kommunalpolitik, siger hun til DR.

Det bliver ikke bag rådhusets beton i Kanalstræde 2 i Holbæk, at Christina Krzyrosiak Hansen kommer til at opholde sig mest de kommende fire år.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.