22 procent af danskerne: Den offentlige sektor er for stor
Flere ville mene, den offentlige sektor var for stor, hvis de fik indblik i pengeforbruget, mener Joachim B. Olsen (LA). Karsten Hønge (SF) kalder danskerne 'solidariske'. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Olafur Steinar Getsson/Ritzau Scanpix/Arkiv
En meningsmåling viser, at 22 procent af danskerne anser den offentlige sektor som værende for stor. Det tal ville være langt højere, hvis flere fik indblik i, hvor mange penge vi bruger, lyder det fra Liberal Alliances Joachim B. Olsen.

Den offentlige sektor er for stor. Det mener i hvert fald 22 procent af danskerne i en ny meningsmåling lavet af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk.

Den mest fremtrædende holdning er dog, at den offentlige sektor har en passende størrelse. Det svarer 50 procent - eller præcis halvdelen - i meningsmålingen, der har spurgt 1.014 repræsentativt udvalgte danskere. 16,9 procent mener den offentlige sektor er for lille.

Artiklen fortsætter under grafikken

Liberal Alliances finansordfører Joachim B. Olsen går ind for at spare i den offentlige sektor. Han er overbevist om, at flere danskere ville mene det samme, hvis de fik et bedre indblik i den økonomiske virkelighed.

- Jeg tror, alle danskere vil synes, at den offentlige sektor er for stor, hvis de fik et ordentligt indblik i, hvordan pengene bruges, siger Joachim B. Olsen til Avisen.dk.

Han peger på, at det især er på områder væk fra de nære kerne-velfærdsydelser, at der er penge at spare.

- Når vi danskere tænker på den offentlige sektor, tænker vi mest på de nære kerneydelser, man er i kontakt med i det daglige. Det er ting som sundhed, uddannelse, politiet, retssystemet, ældreplejen og børnepasning. Der tror jeg, mange tænker, at du egentlig får en ret god service.

- Det er bare en meget lille del af de samlede offentlige udgifter, der går til den offentlige service, siger Joachim B. Olsen, der dog også ser måder, hvorpå man kan rationalisere i den daglige offentlige service.

Besparelser at finde

Rationaliseringerne - eller besparelserne - skal dog især findes på områder, hvor det har været svært at dokumentere, hvorvidt brugte penge reelt har haft effekt.

- Der er indsatser på eksempelvis socialområdet, der er enormt dyre. Der er eksempelvis borgere, der har en plads på et behandlingshjem, der koster rigtig mange penge, men hvor det er svært at dokumentere effekten, siger Joachim B. Olsen og uddyber:

- Du kunne skære halvdelen af de udgifter væk og give borgeren en check i stedet. Så der er steder, hvor vi kan kigge på, om pengene bruges på en måde, så folk flytter sig og får et bedre liv.

Joachim B. Olsen har til Ugebrevet A4 fortalt, at den offentlige service ikke bliver bedre, bare fordi man bruger flere penge på den.

SF: Skulderklap til de ansatte

Hos SF hæfter politisk ordfører Karsten Hønge sig især ved, at over halvdelen af danskerne mener, at den offentlige sektor er "passende" eller "for lille".

- Jeg er overrasket over, at der ikke er flere, der mener, sektoren er for stor. De borgerlige har trods alt flertal i Danmark. Jeg ser det som et udtryk for en skarp forskel på det borgerlige flertals holdninger og borgernes ønsker, siger Karsten Hønge til Avisen.dk.

- Jeg vil faktisk dreje det til, at 22 procent ikke er særlig mange. Jeg ser det som en markant opbakning til de offentligt ansatte, siger Karsten Hønge.

Ifølge ham er tallet et udtryk for, at befolkningen støtter op om de offentligt ansatte.

- Det er et skulderklap til solidariteten. Danskerne er generelt solidarisk indstillede. Vi er villige til at betale en høj skat for at få et godt, stærkt og robust velfærdssamfund, siger Karsten Hønge.