200 NFL-spillere laver stor protest mod Donald Trump
Donald Trumps popularitet i NFL er til at overse. Foto: Brendan Smialowski/arkiv/AFP
Søndagens kampe i NFL bød på mange protester mod USA's præsident, Donald Trump, der har kritiseret spillere.

Donald Trumps udtalelser om sportsudøvere, der nægter at stå op under afspilningen af den amerikanske nationalhymne, "The Star-Spangled Banner", har vakt furore i den amerikanske sportsverden.

Det fik USA's præsident at mærke søndag, hvor der traditionen tro bliver spillet mange kampe i NFL, ligaen i amerikansk fodbold.

Ifølge nyhedsbureauet AP valgte omkring 200 NFL-spillere søndag at knæle under nationalhymnen i forbindelse med kampe.

En racedebat begyndte for et års tid siden, da NFL-quarterbacken Colin Kaepernick blev siddende under nationalhymnen for at demonstrere sin utilfredshed med racemæssig ulighed i samfundet og politivold mod sorte i USA.

Men debatten om den amerikanske nationalhymne har intet med race at gøre. Det handler om at vise respekt for USA, mener præsidenten.

- Modige patrioter har kæmpet og mistet livet for vores fantastiske flag - vi er nødt til at ære og respektere det. Gør USA stort igen, skriver han på Twitter.

Donald Trump tordnede fredag mod dem, der siden har støttet Colin Kaepernicks protest.

- Ville I ikke elske at se, hvis en af ejerne af en NFL-klub, når en af hans spillere udviser manglende respekt for det amerikanske flag, gik ud og sagde: Få den "son of a bitch" (søn af en kælling, red.) af banen, ud med ham, han er fyret.

Blandt andre spillere fra Baltimore Ravens, Jacksonville Jaguars, Philadelphia Eagles og Miami Dolphins deltog i søndagens protester.

Endnu flere spillere tilsluttede sig senere protesten, da der natten til mandag dansk tid gik flere kampe i gang i NFL.

NFL-holdet Pittsburgh Steelers valgte søndag en anden løsning før holdets kamp ude mod Chicago Bears.

Pittsburgh-spillerne kom først på banen, efter at nationalhymnen var blevet afspillet.

På Wembley Stadium i London, hvor kampen mellem Baltimore Ravens og Jacksonville Jaguars blev spillet, valgte mange spillere at holde hinanden i armene, og nogle knælede også under afspilningen af "The Star-Spangled Banner".

Også flere klubejere har involveret sig i sagen.

I London valgte Jacksonville Jaguars' ejer, Shad Khan, at stå arm i arm med sine spillere.

Tidligere søndag var New England Patriots' ejer, Robert Kraft, på Twitter ude med riven efter Donald Trump. De to regnes ellers som venner.

- Jeg er dybt skuffet over tonen i kommentarerne fra præsidenten fredag, skriver Robert Kraft, der endvidere meddeler, at han støtter spilleres ret til at demonstrere på fredfyldt vis.

/ritzau/