200 NFL-spillere laver stor protest mod Donald Trump

Søndagens kampe i NFL bød på mange protester mod USA's præsident, Donald Trump, der har kritiseret spillere.
Donald Trumps popularitet i NFL er til at overse.
Donald Trumps popularitet i NFL er til at overse. Foto: Brendan Smialowski/arkiv/AFP

Donald Trumps udtalelser om sportsudøvere, der nægter at stå op under afspilningen af den amerikanske nationalhymne, "The Star-Spangled Banner", har vakt furore i den amerikanske sportsverden.

Det fik USA's præsident at mærke søndag, hvor der traditionen tro bliver spillet mange kampe i NFL, ligaen i amerikansk fodbold.

Ifølge nyhedsbureauet AP valgte omkring 200 NFL-spillere søndag at knæle under nationalhymnen i forbindelse med kampe.

En racedebat begyndte for et års tid siden, da NFL-quarterbacken Colin Kaepernick blev siddende under nationalhymnen for at demonstrere sin utilfredshed med racemæssig ulighed i samfundet og politivold mod sorte i USA.

Men debatten om den amerikanske nationalhymne har intet med race at gøre. Det handler om at vise respekt for USA, mener præsidenten.

- Modige patrioter har kæmpet og mistet livet for vores fantastiske flag - vi er nødt til at ære og respektere det. Gør USA stort igen, skriver han på Twitter.

Donald Trump tordnede fredag mod dem, der siden har støttet Colin Kaepernicks protest.

- Ville I ikke elske at se, hvis en af ejerne af en NFL-klub, når en af hans spillere udviser manglende respekt for det amerikanske flag, gik ud og sagde: Få den "son of a bitch" (søn af en kælling, red.) af banen, ud med ham, han er fyret.

Blandt andre spillere fra Baltimore Ravens, Jacksonville Jaguars, Philadelphia Eagles og Miami Dolphins deltog i søndagens protester.

Endnu flere spillere tilsluttede sig senere protesten, da der natten til mandag dansk tid gik flere kampe i gang i NFL.

NFL-holdet Pittsburgh Steelers valgte søndag en anden løsning før holdets kamp ude mod Chicago Bears.

Pittsburgh-spillerne kom først på banen, efter at nationalhymnen var blevet afspillet.

På Wembley Stadium i London, hvor kampen mellem Baltimore Ravens og Jacksonville Jaguars blev spillet, valgte mange spillere at holde hinanden i armene, og nogle knælede også under afspilningen af "The Star-Spangled Banner".

Også flere klubejere har involveret sig i sagen.

I London valgte Jacksonville Jaguars' ejer, Shad Khan, at stå arm i arm med sine spillere.

Tidligere søndag var New England Patriots' ejer, Robert Kraft, på Twitter ude med riven efter Donald Trump. De to regnes ellers som venner.

- Jeg er dybt skuffet over tonen i kommentarerne fra præsidenten fredag, skriver Robert Kraft, der endvidere meddeler, at han støtter spilleres ret til at demonstrere på fredfyldt vis.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.