19-årige Jakob blev dræbt i forfærdelig arbejdsulykke: ”Det gør virkelig ondt”
Her arbejder politiet på stedet efter ulykken den 12. december 2016. Foto: Localeyes
I december måned sidste år mistede Jakob Fedder livet, da han kom i klemme under en godsvogn.

Et halvt år er der gået, siden den dag Jakob Fedder blev dræbt på arbejdet. Klemt ihjel under et godstog ved Høje Taastrup station. Det har været et halvt år med sorg og et forsøg på at komme videre for forældrene Robert og Mette Fedder.

Til Ekstra Bladet fortæller de søndag, hvordan de oplevede den tragiske dag og tiden der fulgte.

- Tanken om ikke at kunne være hos Jakob, da han døde, gør mig helt forfærdelig ked af det. Jeg er så ked af, at jeg ikke kunne være der og trøste, hjælpe eller kramme ham, da han lå der på skinnerne. Splittet ad. Det gør virkelig ondt, siger Robert Fedder til Ekstra Bladet.

Jakob Fedder havde været ansat som elev i DB Cargo i to måneder, da han som en del af undervisningen den 12. december skulle rangere et 400 meter langt godstog. Han er ranger-leder, der har overblik over øvelsen, hvor toget skal ”parkeres” væk fra det øvrige tognet.

Men toget bliver pludselig afsporet og vælter nedover Jakob Fedder, der bliver trukket med – 27 meter – inden det tunge tog standser.

33 døde i arbejdsulykker

Dermed blev Jakob Fedder én af de 33 personer, der døde i en arbejdsulykke i 2016. Og det plager endnu familien voldsomt. Deres største bekymring før ulykken var, at han ville blive kørt ned på cykel.

- Men jeg bekymrede mig fandeme ikke om, om han ville overleve at gå på arbejde. Man skal ikke dø af at gå på arbejde, siger Robert Fedder til Ekstra Bladet.

Forældrene er i dag vrede og uforstående over for, at Jakob Fedder som elev med bare to måneders erfaring fik lov at køre toget alene.

Efterfølgende har DB Cargo ændret reglerne. Nu skal elever have mere erfaring, før de får lov til at være såkaldte ranger-ledere, skriver Ekstra Bladet.

Rapport venter

Arbejdstilsynet gav omgående DB Cargo tre strakspåbud, som i dag alle er efterkommet. Der er heller ingen øvrige problemer med arbejdsmiljøet, kan myndigheden konkludere i en rapport fra januar 2017.

Havarikommissionen er endnu ikke færdig med deres rapport, og derfor vides det ikke, om der kommer en politisag eller et erstatnings-/bødepålæg til virksomheden eller den ansvarlige leder.

DB Cargo oplyser til Ekstra Bladet, at ”sagen er så vigtig og i øvrigt fortjener den respekt, at vi ikke har særlige holdninger til forholdene omkring ulykken, før Havarikommissionen har færdiggjort deres undersøgelsesarbejde”.

Ved spor 0 ud for Høje Taastrup station er der i dag sat en mindeplade op ved ulykkesstedet til ære for Jakob Fedder, der døde 19 år gammel.