Administration 

1.500 faglige ledere fra hele kloden til topmøde i København

I 2018 kan LO-formand Lizette Risgaard byde velkommen til 1.500 faglige ledere fra hele verden. Hun har al mulig grund til at være stolt, siger ekspert. (Foto: Foto: Leif Tuxen, Scanpix.)

LO-formand Lizette Risgaard bliver vært for international fagbevægelses kongres i Danmark i 2018. Arbejdsmarkedsforsker kalder det fedt for både arbejdsgivere og fagbevægelsen, at begivenheden finder sted på dansk jord.

For første gang nogensinde skal international fagbevægelse holde verdenskongres i et nordisk land. Nemlig Danmark, hvor LO-formand Lizette Risgaard kan byde velkommen til mere end 1.500 faglige ledere i København i december 2018.

Det er historisk, at den internationale paraplyorganisation for fagforeninger, ITUC, placerer deres kongres i Danmark. Repræsentanter fra 162 lande deltager i den faglige kongres, og til sammen repræsenterer de 180 millioner lønmodtagere på globalt plan.

Stolt Lizette

LO's formand, Lizette Risgaard, er megastolt over at få Verdenskongressen til København: 

- Det er første gang nogensinde, Danmark er vært for hele verdens fagbevægelse. Og det sker på et afgørende tidspunkt, hvor anstændige arbejdsforhold, social dumping og nye platforms-tjenester for alvor kræver fælles fodslag internationalt, siger hun.

I sit første år som LO-formand har Lizette Risgaard blandt andet besøgt Bangladesh, hvor hun så de ufatteligt barske arbejdsforhold, som folk arbejder under i tekstilindustrien. Og hun mødte overlevende fra tragedien i Rana Plaza, hvor mange hundreder arbejdere mistede livet på grund af overtrædelser af helt basale arbejdsmiljøregler. 

Skruppelløse arbejdsgivere

Det får hende til at understrege, at solidaritet blandt lønmodtagere i hele verden er mere påkrævet end nogensinde. 

- Virksomheder opererer på tværs af grænser, og der findes dem, der er skruppelløse nok til at udnytte mennesker i sårbare situationer og som ser stort på sikkerhed, arbejdsvilkår og faglige rettigheder. Det presser i stigende grad arbejdsforhold globalt. Også i Danmark, fastslår LO-formanden. 

Dansk fagbevægelse kan inspirere  

General-sekretæren for IFS, Sharan Burrow er også tilfreds med, at valget som værtsland faldt på Danmark:

- Vi er meget begejstrede for, at kongressen skal afholdes i København. Vi valgte Danmark, fordi dansk fagbevægelse altid har været solidariske rundt om i verden, men også fordi, at dansk fagbevægelse kan være inspiration til, hvordan man andre steder finder løsninger på påtrængende økonomiske og sociale problemer, siger hun.

Sharan Burrow fremhæver blandt andet, hvordan dansk fagbevægelse har indgået en trepartsafale om integration af flygtninge på det danske arbejdsmarked. En aftale, der tager ansvar for at få flygtninge i job, hvilket er vigtigt for, at de skal få fodfæste i deres nye lande, pointerer den internationale fagboss.

Mens de faglige ledere er i København skal de også et smut over Øresundsbroen til Malmø, hvor de skal møde svensk fagbevægelse. 

- Vi skal besøge Sverige, for svensk fagbevægelse også har genopfundet sig selv. Sverige og Danmark er stadig blandt de mest lige samfund i verden, og  fagbevægelsens kamp mod ulighed og for anstændige  job og integration kan lære meget i den her region, siger hun til Avisen.dk.

Endelig pointerer den globale faglige leder, at udfordringer med klimaforandringer og omstilling til grøn vedvarende energi presser sig på allevegne.

- Hvis vi ikke lykkes med det, er der ingen jobs på en død planet. For at klare den omstilling er der også stor inspiration at hente her i Danmark, fastslår hun.

Stort skulderklap

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, kalder det en stor anerkendelse af dansk fagbevægelse, at kongressen skal holdes på dansk jord.

- Vi er et lille land i en stor, stor verden, hvor arbejdsmarkederne reguleres på helt andre måder end herhjemme. Derfor er det et ustyrligt stort skulderklap til den danske model. Man har simpelt hen opdaget ude i verden, at vi har skabt gode og arbejdsforhold, og det er fedt, siger han.

Arbejdsgiverne har også en del af æren

Men politikerne på Christiansborg og de store organisationer DI, DA og Dansk Erhverv kan også godt tage en del af æren, noterer han. 

- Arbejdsgiverne har da også grund til at være stolte over, at international fagbevægelse lægger deres verdenskongres her. Det er nemlig også en anerkendelse af, at danske arbejdsgivere sammen med fagbevægelsen tager ansvar og dermed aflaster det politiske system, siger han og henviser blandt andet til trepartsaftaler.

- Se på Frankrig lige nu, hvor der er uro og strejker på arbejdsmarkedet. I Danmark taler vi om tingene og laver aftaler, fastslår Henning Jørgensen.

Fodbold på dagordenen

På den faglige kongres i København vil der også være debat om VM-fodbold i Qatar, hvor byggerier af stadions har kostet tusindvis af migrantarbejdere livet, fordi ørkenstaten ser stort på arbejdsmiljø. Der vil også være fokus på social dumping, skattely og meget andet, der presser millioner af lønmodtagere i øst, vest, nord og syd.

På kongressen i Danmark, der begynder søndag 2. december 2018, vil de faglige ledere diskutere de aktuelle globale udfordringer. Fredag 7. december afsluttes kongressen med vedtagelse af nye prioriteter og strategier de kommende fire år samt valg af ny ledelse.

180 millioner lønmodtagere er med i faglig sammenslutning

International Faglig Sammenslutning, IFS, repræsenterer godt 180 millioner lønmodtagere verden over gennem sine omkring 330 tilknyttede organisationer. På engelsk hedder organisationen ITUC. 

Organisationens primære opgave er at fremme og forsvare arbejdstagernes rettigheder og interesser, gennem internationalt samarbejde mellem fagforeninger og fortalervirksomhed målrettet de store globale institutioner. IFS er bl.a. lønmodtagernes fælles stemme i FN’s arbejdsmarkedsorgan, ILO (International Labour Organization), som laver arbejdsstandarder for det globale arbejdsmarked.

IFS har seneste stået i spidsen for den internationale kritik af fodbold-VM i Qatar, hvor flere tusinde migrantarbejdere har mistet livet under stadionbyggerier og andre anlægsarbejder.

politifoto af efterlyst mand
Krimi

Kendt af politiet

i forvejen: Jagten

fortsætter

redningshelikopter i luften
Krimi

Pilot i redningshelikopter

generet af laserlys 

billede af asteroide
Helt vildt

Værdifuld asteroide:

63.000.000.000.000.000.000 kr.

 

politistyrker foran kirke i Nice
Krimi

Tre døde ved

terrorangreb i Nice:

Kvinde halshugget 

politi arbejder efter trafikulykke
Krimi

Mette F. fordømmer

flugtbilist: KUJON 

mundbind hænger på pegefinger
Corona

Krav om mundbind

møder modstand

elcykel med hvide dæk
Livsstil

Harley-Davidson

- nu som elcykel 

kanyle og lille glas med influenzavaccine
Nyheder

Ældre og syge får

nej til influenzavaccine

Sammensat foto af præsidentkandidaterne Joe Biden og Donald Trump
Nyheder

Trump henter ind

på Biden 

Nærbillede af Johnny Madsen med fedtet pagehår, gråt skæg og et par små nissefar briller. Han kniber øjnene lidt sammen.
Kendte

Nyt job til

Johnny Madsen

 Helmi Mossa Hameed er mørk i huden. Billedet ligerne et forbryder foto. Man ser ham forfra. Han hverken smiler eller ser sur ud. Han kigger direkte i kameraet.
Krimi

Eftersøgt flugtbilist

Har du set ham?

Nærbillede af Rasmus Paludan han kigger direkte ind i kameraet med et snedigt udtryk, Han er iført en ternet hat.
Nyheder

Paludan anholdt

i Tyskland

billeder fra stedet, hvor en femårig pige mistede livet. Man ser en politimand i grøn vest spærre af omkring den sorte bil og fortovet.
Krimi

Femårig pige dræbt

af flugtbilist 

Smykkedesigner Mai Manniche på den røde løber i forbindelse med en biograf premiere. Hun er iført en hvid blondetop og har sit lyse hår sat op i en hestehale.
Kendte

Ingen adgang i min

butik MED mundbind 

Præsident Macron holder tale til folket ved et skrivebord med det franske flag i baggrunden
Nyheder

Frankrig LUKKER ned igen

En bilkø hvor bilerne holder stille og passagerene testes for corona. Der er fire sygeplejerske der tester ad gangen.
Corona

Global corona-rekord:

516.898 smittede

på ét døgn

En knust rude set helt tæt på. Man kan se, at noget har ramt ruden midt i og den er splintret derfra.
Krimi

Hel by hærget:

Stenkaster amok

En dryppende vandhane. Den er i skindende stål og vasken i hvid porcelæn.
Nyheder

Vi sparer på vandet

som aldrig før

En test med rødt låg er ved at blive skruet på af et par hænder iført lyseblå plastikhandsker.
Corona

1017 nye smittede 

på et døgn

Modelbillede af en lille pige der sidder med benene oppe under sig og armene om benene og gemmer sit ansigt i knæene.
Krimi

Forvaring for overgreb

10-årig pige

Søren Brostrøm på pressemøde
Nyheder

Søren Brostrøm får nyt job

Næbillede af hane
Helt vildt

Kamphane dræber

politibetjent

Flammer i nærbillede
Krimi

Finder lig i brændende villa

Iben Hjejle med mørkt hår
Kendte

Iben Hjejle single igen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Ingen ekstra feriepenge

Peter Schmeichel og strandvejsvilla set fra vandet
Kendte

Prisen er 28 mio. kr:

Schmeichel sælger

strandvejsvillaen

Blink på politibil
Krimi

Skud mod café 

Mand sidder i mørke foran computerskærm
Nyheder

Pas på: Du deler

personlige oplysninger

med hackere

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt

mette reissmann og jan swyrts poserer til tv-prisen 2017
Kendte

Kendt fra Luksusfælden:

Vil være overborgmester

i København 

Simon Kollerup på pressemøde efter nye aftale
Corona

Aftale om nye

hjælpepakker

på plads

mand med mundbind går på perron
Corona

Frustreret personale:

Passagerer nægter

at bære mundbind

Skuespilleren Nicolaj Kopernikus poserer for kameraet sammen med Birgitte Næss-Schmidt og to af parrets børn
Kendte

Dansk stjerne
er blevet skilt

to personer går på gaden i malmø
Corona

Fraråder kollektiv

trafik og butiksbesøg

båd sejler forbi vindmøller
Krimi

Drama i København:

Tre reddet fra

synkende båd

tv-værten Lene Beier i korte bukser ude i naturen
Film og TV

Lene Beier afslører:

Mere kærlighed på

vej til landmændene 

kvinde med åben mund testes for corona
Corona

745 nye

coronasmittede 

chinchilla ligger og kigger
Krimi

Dyrehandler anklaget

for vanrøgt 

En ambulance holder ved en smadret varevogn
Krimi

Voldsom ulykke

mellem tankvogn

og varebil

En masse sedler og mønter
Nyheder

Så mange penge

har danskerne i banken

Tre personer i en elegant stue med rødde vægge
Kongelige

Historisk:

Her møder kongen

sin uægte datter

En forretning med tøj og accesories
Nyheder

Flertal i Folketinget:

Udbetal feriepenge

inden jul

En mand sover med et vækkeur i hånden
Sundhed

Sov bedre

med en tung dyne

Trump med højesteretssdommer Amy Barrett
Nyheder

Trump får 

kæmpe SEJR

En kat hænger i et vindue, mens flammerne ses bag den
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud af 

brændende lejlighed

En mand taler i telefon foran et stort 5G-skilt
Nyheder

Fup og fakta:

Sådan vil 5G påvirke

din netforbindelse

En mand ryger en cigaret
Nyheder

Danske tobakspriser er steget

mindst i Europa 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Månen halvt fuld
Nyheder

Nasas opdagelse:

Masser af vand på månen

Ellen Trane Nørby taler på Venstres landsmøde
Nyheder

Tidligere minister

vil være borgmester

Frank Jensen og Annette Heick
Nyheder

Annette Heick:

Frank Jensen slikkede

også mig i øret

Kvinde podes for Covid-19
Nyheder

Over 1000 nye smittede 

Dildoer i forskellige størrelser og farver
Helt vildt

Pinlig fejl:

Sendte sit sexlegetøj

til genbrug

Hegn foran Herstedvester Fængsel
Krimi

Efter Peter Madsens flugt:

Sikkerheden skærpes

de radikales morten østergaard med fem mikrofoner foran sig
Nyheder

Ny meningsmåling:

De Radikale får hug

af vælgerne

Præsident Erdogan taler i mikrofon
Nyheder

Opfordrer til boykot af franske varer

Jane Frimand Pedersen og Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensens kone:

Han blev ofret

Flere måger på himlen.
Corona

Smitte på minkfarme:

Måger kan have skylden

pistol på bord med ammunition i baggrunden
Krimi

Politiet fandt 57 pistoler

og 24 kilo ammunition 

mand med hjelm og lægtehammer arbejder
Sundhed

Hårdt fysisk arbejde

øger risiko for demens

IC 3-tog på vej ind i tunellen under Storebælt med Storebæltsbroen i baggrunden
Corona

DSB vil undersøge

smitterisiko under

Storebælt

ambulancer og lægebiler holder på vejen ved trafikulykke
Krimi

To personer døde

i voldsom ulykke

trump smiler og hilser med honnør
Nyheder

Australsk talguru:

Trump vinder igen

Danseren Karina Frimodt i rød kjole og skuespilleren Janus Bakrawi i ternet skjorte
Kendte

Vild med dans-stjerne

bryder forlovelsen

dronning margrethe smiler mens hun går ved stranden
Kongelige

Dronning Margrethe

får sin egen podcast

fly fra Qatar Aieways holder ved gate i lufthavn i Doha
Nyheder

Baby fundet på

lufthavnstoilet: Kvinder

undersøgt på landingsbanen

donald trump i nærbillede
Nyheder

CBS forberedte Trump

på svære spørgsmål

- alligevel gik han

mand sidder med kreditrkort foran computer
Krimi

Al sikkerhed virkede:

Fik hugget 32.000 kr.

på sit kreditkort

Anthony Fauci peger under pressemøde i det hvide hus i Washington
Corona

USA's topekspert tror

effektiv vaccine

i december

politibiler holder uden for hus
Krimi

25-årig skudt af

politiet: Nu er

han død

Noah Storm Otto kigger op på Flora Ofelia Hofmann Lindahl med et smil
Film og TV

Instruktør bag barsk

DR-serie: Vigtigt at

gøre børnene trygge

facade på Danske Bank
Nyheder

Danske Bank

krævede overpris fra

sårbare kunder

rødt tankskib sejler på havet
Krimi

Drama på tankskib:

Blinde passagerer

skaber panik

Belgiens Prinsesse Elisabeth i militærtøj
Kongelige

Sidste år som teenager:

Tronarving fejrer fødselsdag

Corona-symbol med teksten Covid-19
Nyheder

Ny smitterekord:

945 nye tilfælde

Lee Kun-hee bestyrelsesformand i Samsung står i selskab med tre mænd
Nyheder

Topleder død efter

seks år i koma

Prinsesse Maude Angelica holder tale ved sin fars kiste i kirken. Hun er omgivet af blomsterkranse.
Kongelige

Prinsesse hyldet:
Årets modigste kvinde

kvinde med mundbind i blå trøje kigger til siden
Corona

De kan få

gratis mundbind

Astrid Kragh ved søndagens pressemøde. Hun ses i profil med en mikrofon foran sig.
Nyheder

50 millioner kroner skal

bekæmpe ensomhed

en tæt trafikeret motorvej i gråvejr.
Helt vildt

Verdens værste mand?

Glemte kone på 

RASTEPLADS