15-årig opfinder ny effektiv kræft-test
Normalt koster en test for kræft mange penge og tager lang tid. Men læger får nu nyt værktøj til at finde bestemte typer kræftsygdomme hurtigt og billigt. Opfinderen af testen er blot 15 år. Foto: Colourbox
En amerikansk teenager har opfundet en revolutionerende ny kræft-test. Den er både nem, hurtig og billig i drift.

Forældre kan have svært ved at hitte ud af, hvad der egentligt foregår, når deres teenager i timevis sidder fastklistret til computerskærmen.

Oftest er der tale social interaktion på Facebook, gode grin på YouTube eller omfattende computerspil, der optager de unges tid på nettet.

Men ikke for Jack Andraka. Han har i stedet brugt timerne foran skærmen på at opfinde en ny test, der kan opdage flere forskellige kræftformer. Det skriver Forbes Magasin.

Testen kan blandt andet bruges til at afsløre tidlige stadier af kræft i bugspytkirtlen, æggestokkene samt lungerne.

Testen er 168 gange hurtigere, 400 gange mere følsom og over 26,667 gange billigere end nuværende tests, skriver Forbes.

Den unge opfinder har blandt andet brugt søgemaskinen Google til at udvikle testen, der benytter et simpelt stykke filterpapir til at finde kræftdiagnoser.

Papiret er dyppet i en særlig opløsning af kulstof-nanorør. Disse er belagt med et specifikt antistof, der er designet til at binde bestemte virusser eller proteiner, der ledes efter. På den måde kan man hurtigt finde startstadier på bestemte kræftformer.

Én enkelt test koster omkring 1,8 kroner og tager blot 5 minutter at udføre.

Kilde: Det skriver Forbes Magasin