12 asylansøgere såret i sammenstød i græsk flygtningelejr
Flere menneskerettighedsorganisationer har beskrevet levevilkårene i græske flygtningelejre som uegnede for mennesker. Foto: Alkis Konstantinidis/arkiv/Reuters
Politiet i lejren brugte tåregas og chokgranater til at sprede folkemængden, rapporterer et lokalt medie.

Mindst 12 asylansøgere kom til skade, da de onsdag stødte sammen med politiet i en flygtningelejr på den græske ø Lesbos.

Samtidig blev cirka 200 kvinder og børn evakueret til en nærliggende lagerhal.

Det oplyser nødhjælpsorganisationen Læger uden Grænser.

Amanda Godballe, der er medicinsk ansvarlig for organisationens projekt på Lesbos, fortæller, at situationen var "ekstremt kaotisk", og at asylansøgerne var paniske og desperate.

Læger uden Grænser måtte åbne sin klinik lige uden for lejren, som ellers har lukket, og behandle 12 patienter - herunder to babyer, et barn og en gravid.

- Vi forsøger selvfølgelig at behandle dem, så godt vi kan, med de remedier, vi har til rådighed, men de skal stadig sove i Moria i nat, siger hun.

Lejren var stille torsdag morgen. Men det kan ændre sig hurtigt, siger Amanda Godballe.

- Vi forventer absolut ikke, at det stopper her. Det kan sagtens være, at det forsætter allerede i aften, siger hun.

Der bor flere end 5000 asylansøgere i Moria-flygtningelejren, hvilket er næsten dobbelt så mange, som lejren har kapacitet til.

Protester over dårlige levevilkår i lejren er ikke ualmindelige, men onsdagens sammenstød er blandt de mest alvorlige episoder i månedsvis.

Ifølge en talsmand for det lokale politi brød volden ud, da en gruppe på omkring 50 mennesker satte ild til skraldespande i lejren.

Et lokalt nyhedsmedie rapporterer, at volden blev udløst af, at en syrisk mand begik selvmord i lejren mandag.

En politibetjent bekræfter over for nyhedsbureauet Reuters, at politiet måtte gribe ind. Betjenten vil dog ikke kommentere meldingerne om brug af tåregas og chokgranater.

Patienterne, som Læger uden Grænser behandlede, viste dog tegn på tåregas.

- Langt de fleste viste tegn på at have været udsat for tåregas med brændende øjne, ondt i halsen, og de havde svært ved at trække vejret, siger Amanda Godballe.

Lesbos var i 2015 porten til Europa for næsten en million flygtninge og migranter, som hovedsageligt kom fra Syrien, Irak og Afghanistan.

Denne måned markerer, at det er to år siden, at EU og Tyrkiet blev enige om at stoppe flygtningestrømmen.

Ifølge aftalen skal enhver, der ankommer til græske øer, returneres til Tyrkiet, med mindre de kvalificerer sig til asyl. Dog kan proceduren tage flere måneder, hvilket har udløst protester over forsinkelser og dårlige levevilkår.

Flere menneskerettighedsorganisationer har beskrevet levevilkårene i græske flygtningelejre som uegnede for mennesker.

/ritzau/Reuters