Debatindlæg 100 dage til EP-valget: Fra fri til fair bevægelighed i Europa

Jeppe Kofod er medlem af Europa-Parlamentet for S og Tina Christensen er næstformand i 3F

SOCIAL DUMPING UDGØR i dag én af de største trusler mod lønmodtagerne – ikke kun i Danmark, men i hele EU. Kampen mod arbejdsgivernes spekulation i billig arbejdskraft kræver derfor løsninger på tværs af grænserne.

Om 100 dage skal danskerne træffe et vigtigt valg. Om 100 dage (den 26. maj) er der valg til Europa-Paralamentet. Det valg har betydning for vores arbejdsliv og vores privatliv. For vores velstand og vores velfærd. For hvilket slags Europa vi vil have i fremtiden.

I Socialdemokratiet og 3F er der ingen tvivl. Vi vil ikke kun have fri bevægelighed i EU, vi vil have fair bevægelighed. Det vil vi, fordi EU’s indre marked skal være til gavn for Europas lønmodtagere - ikke kun for virksomhederne. Derfor er det vigtigt for os, at udviklingen af det indre marked sker på et grundlag, hvor de kollektive og sociale rettigheder ligestilles med de økonomiske friheder. Hvor markedets økonomiske profit ikke er vigtigere end menneskers rettigheder og velfærd.

500.000 DANSKE JOB er knyttet til EU’s indre marked. Det gør et velfungerende indre marked til en betingelse for fortsat vækst og beskæftigelse i Danmark. Men det betyder ikke, at det indre marked er perfekt – langtfra. Og desværre skal vi ikke lede længe efter eksempler på social dumping på dansk jord; Padborg-sagen med grov udnyttelse af forsvarsløse filippinere, kategorisk lønsnyd på metrobyggeriet i København og på letbanen i Aarhus.

Vi skal bruge alle tænkelige midler mod useriøse virksomheder, der udkonkurrerer dem, der opfører sig ordentligt. Det betyder ikke mere EU, men et bedre EU. Et andet EU. Et EU, hvor der ikke kun er plads til virksomhederne, men også til lønmodtagerne. Derfor er det afgørende med europæiske løsninger – både bedre regler og mere effektiv kontrol, der sikrer ordnede vilkår og respekt for den danske aftalemodel.

DET ER NEMLIG IKKE KUN lønmodtagerne, der taber på den unfair bevægelighed. Det er i høj grad også de virksomheder, der arbejder efter reglerne med ordnede vilkår, ordentligt arbejdsmiljø og ordentlig skatteindbetaling. Når udenlandske virksomheder snyder med løn og arbejdsvilkår, snyder de nemlig ikke kun deres ansatte. De snyder også deres konkurrenter, der taber ordrer og kunder på de unfair konkurrencevilkår. Og når de snyder med moms og skat, snyder de hele samfundets fælleskasse.

Fri bevægelighed skal derfor også være fair bevægelighed. Det vinder vi på. Alle sammen.

Dette er et debat-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News