Befamlet af chefen: Andorthe udsat for sexchikane i politiet

- Jeg bliver simpelthen så gal. Jeg er den krænkede. Jeg har mistet alt. Hele min fremtid. Og det er ham, der går fri, siger Andorthe Jensen om sin krænker (hun ønsker ikke at stå frem med sit ansigt). (Foto: Foto: Jonas Sivkær Pettersen/A4 Medier)

Andorthe Jensen blev systematisk udsat for sexchikane af sin chef gennem flere måneder. I fjor fik hun krænkelserne anerkendt som en arbejdsskade og tilkendt erstatning. I dag er hun på førtidspension og alvorligt syg som følge af oplevelserne.

Andorthe Jensen var på vej til politistationen i Roskilde efter et møde hos Rigspolitiet. I bilen på vej tilbage mærkede hun pludselig en uønsket hånd på sit lår. Hånden tilhørte chaufføren, som også var hendes nye chef i Midt- og Vestsjællands Politi i Roskilde.

- Hold fingrene væk. Du skal ikke tage på mig!, udbrød hun.

Det var ikke første gang, hun mærkede tilnærmelser fra sin chef, og også i dette tilfælde sagde hun fra.

Fra maj til september 2014 blev den i dag 48-årige Andorthe Jensen systematisk udsat for sexchikane af sin driftschef i økonomiafdelingen i Midt- og Vestsjællands Politi.

Krænkelserne var både af verbal og fysisk karakter, og de betød, at hun til sidst brød grædende sammen på jobbet og måtte sygemeldes. Siden har hun ikke været i stand til at varetage et job, og først i 2018 fik hun anerkendt sexchikanen som en arbejdsskade.

Her fik hun godtgørelse for varige mén og en erstatning for midlertidig tab af erhvervsevne. Hun er i dag på førtidspension og lider af symptomer, der minder om post traumatisk stresssyndrom (PTSD). Dertil angst og depression som følge af krænkelserne.

Spurgte om Tinder på jobbet

Andorthe Jensen husker stadig tydeligt det første møde med sin nye chef. Hun havde arbejdet i økonomiafdelingen i lidt over et år, da han tiltrådte den 1. maj 2014.

Dagen, hvor han startede, var der fælles morgenmad, og den nye driftschef gik rundt og gav hånd til alle. Da han nåede til Andorthe Jensen, gjorde han noget, der kom bag på hende.

- Han giver mig elevatorblikket. Han gjorde det ikke ved de andre. Jeg tænkte 'hold da op, det gør man da ikke'. Han er helt ny og er lige kommet, siger hun.

Kort tid efter spurgte han hende, om hun var på dating-appen Tinder. Andorthe Jensen vidste ikke, hvad det var, og hun måtte spørge nogle yngre kolleger, hvad det gik ud på.

En dag, hvor der er afskedsreception for en kollega, var hendes chef igen på spil. Andorthe Jensens telefon, der lå på hendes plads, ringede, og hun gik over for at se, hvem det var. Mens hun vendte sig om, mærkede hun pludselig en hånd på højre side af hoften. Hun blev helt paf og vidste med det samme, hvem det var. Hun signalerede, at han skulle holde fingrene for sig selv.

Gennem flere måneder stod Andorthe Jensen model til den ene krænkelse efter den anden.

Den 9. september flød bægeret over for Andorthe Jensen. Mens de sad på kontoret, spurgte hun sin chef om hjælp, hvorefter han svarede:

”Vil du vide, hvornår jeg sidst fik noget af det frække?”

Det ville Andorthe Jensen bestemt ikke. Hun skubbede sin kontorstol ud og gik direkte hen til en kollega, som efterfølgende fik hende til at kontakte fagforbundet HK.

- Han er sexfikseret. Han kan ikke åbne munden, uden det er seksuelt. Hver dag kommenterede han mit udseende og min krop, siger Andorthe Jensen.

Førte logbog over krænkelserne

På opfordring fra Politiforbundet har hun beskrevet alle detaljer om sexchikanen i en logbog, og det har ifølge hendes advokat, Jens Baagøe Thomsen, været en stor hjælp i forhold til at få sagen anerkendt som en arbejdsskade.

- Det er komplicerede sager, og det kan være svært at få seksuel chikane anerkendt som arbejdsskade. I Andorthes tilfælde har det helt sikkert været til hendes fordel, at hun har ført logbog og beskrevet de gange, hun har været udsat for chikane, forklarer Jens Baagøe Thomsen.

På trods af den velbeskrevne sexchikane er Midt- og Vestsjællands Politi blevet frifundet i både byretten og i Østre Landsret.

Domstolene vurderer, at ledelsen handlede hensigtsmæssigt ved blandt andet at tilbyde Andorthe Jensen psykologbistand og tildele krænkeren en advarsel. Østre Landsret har dog vurderet, at Andorthe Jensen blev udsat for sexchikane både fysisk og verbalt.

Midt- og Vestsjællands Politi tilbød hende, at hun kunne flytte til en anden afdeling, hvis hun ville fortsætte i politikredsen. Derimod kunne Andorthe Jensens chef fortsætte i sin stilling efter advarslen.

Hun er stærkt utilfreds med forløbet.

"Jeg har mistet alt"

- Jeg bliver simpelthen så gal. Jeg er den krænkede. Jeg har mistet alt. Hele min fremtid. Og det er ham, der går fri. Og når man tænker på, hvilken arbejdsplads, det er sket på. Hos politiet. Det er jo dem, der skal passe på folk, siger Andorthe Jensen.

A4 Medier har forsøgt at få en kommentar fra Midt- og Vestsjællands Politi for at høre, hvorfor krænkeren kunne slippe med en advarsel, men politikredsen har ikke ønsket at kommentere den konkrete sag. Alligevel konstaterer Midt- og Vestsjællands Politi følgende:

- Jeg kan ikke komme ind på detaljerne i sagen, da der er tale om en personalesag. Men jeg kan oplyse, at sagen blev kørt både i byretten og i landsretten, hvor ingen af instanserne fandt, at Midt- og Vestsjællands Politi skulle ifalde ansvar eller betale godtgørelse, fordi begge retsinstanser vurderede, at politikredsen havde iværksat tilstrækkelige tiltag, siger Rikke Skov Rasch, HR-chef i Midt- og Vestsjællands Politi.

- Vi har fortsat meget stort fokus på enhver indikation på, at der foregår seksuel chikane, mobning eller anden uacceptabel adfærd, og vi foretager en målrettet og konkret opfølgning, hvis noget sådan kommer til vores kendskab, siger Rikke Skov Rasch.

Bryder sammen i supermarkedet

Godt fem år efter sexchikanen er Andorthe Jensen hårdt mærket af oplevelserne i Midt- og Vestsjællands Politi.

Hvor hun før var udadvendt, har hun nu lukket sig inde. Hun kan ikke rumme familiefødselsdage, og hun forlader kun sit hjem, når det er nødvendigt. For eksempel når hun skal handle, selvom det kan være en svær bedrift.

- Hvis folk går for tæt på mig i køen, kan min krop klappe fuldstændig sammen, og jeg kan finde på at forlade butikken og gå hjem. Jeg får hedeture og angstanfald. Jeg genlever det hele igen. Det er frygten for, at folk gør mig noget. Min krop er i alarmberedskab 24/7, siger hun.

Og alarmberedskabet bliver aktiveret, uden Andorthe Jensen kan kontrollere det. Det oplevede hun blandt andet en dag, hun var på kommunen, hvor en medarbejder, der skulle forbi Andorthe Jensen, kom til at tage hende på hoften. Det var præcis samme sted på kroppen, hvor hendes chef også tog på hende.

- Jeg råbte, at hun ikke måtte røre mig. Siden den dag har jeg haft svært ved at møde op på kommunekontoret, siger hun.

Andorthe Jensen tror dog ikke, hun kommer til at møde sin krænker igen, og hun frygter ham ikke længere.

- Jeg kommer ikke nogen steder, hvor jeg skulle møde ham. Jeg har slet ikke overskud til det, siger hun.

Hun mener heller ikke, hun kunne have gjort noget anderledes i forhold til at sige fra over sin chef. Heller ikke i forhold til at få inddraget flere kolleger tidligt i forløbet.

- Jeg kunne ikke have gjort noget anderledes. Jeg har sagt fra hver eneste gang. Han har ikke respekteret mig, siger hun.

Helt vildt

De oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro

Biler

Test:

T-Roc Convertible

Moderne Beach Buggy

Sundhed

Nye tider:

Knap hver anden

bruger cykelhjelm

Kendte

F1-boss far igen

som 89-årig

Krimi

En kvinde er død

i frontalsammenstød

på landevej

Nyheder

Ny trend hitter blandt unge

GENBRUG

Krimi

Anklager til Brittas børn:

Man kan ikke bare lukke øjnene

Film og TV

Kæmpeskærm og

masser af film i

Tivoli

Nyheder

Glohedt ejendomsmarked:

Udbuddet er i bund

Krimi

24 dræbt på

rehabiliteringscenter i Mexico

Corona

Californien lukker

barer og restauranter

Kongelige

Svensk kronprinsesse

kvæstet i ulykke

Kendte

Beha-sønner sætter

vild rekord

Dyreliv

Plejemor for 47!

Nyheder

Alvorlig ulykke

på motorvej: 

Fem ambulancer

på stedet

Nyheder

Trump sætter

specialstyrke ind:

Skal beskytte statuer

Nyheder

Ny plejehjemssag:

Fandt pårørende i

afføring og urin

Corona

Finder corona på 

endnu en minkfarm

Nyheder

Flere unge på sygehuset

med alkoholforgiftning

Nyheder

Løkke indkaldt

til afhøring

Film og TV

Keld og Hilda

tester fremtiden

Sport

København afviser

Tour de France

Rejser

Sommerferie

under corona:

Sådan undgår du at

komme i klemme

Krimi

Glemte at trække

håndbremsen: Mand

ramt af trillende bil 

Nyheder

Sådan bliver

vejret i juli

Nyheder

Tilbagekalder 14.000

biler i Danmark

Kongelige

Playboy-prinsen fandt

kærligheden med 20 år

yngre svømmestjerne

Nyheder

Ansat om lager:

- Jeg har aldrig oplevet

chikane som her

Kongelige

Kongehuset udskyder:

Prins Christian må

vente til næste år

Nyheder

Forbudt fra i dag:

Slut med dyre

kviklån 

Corona

USA i krise: Corona

har nu kostet flere liv

end fire krige

Nyheder

Tilbagekaldes øjeblikkeligt: "Apple"-oplader kan bryde i brand

Sundhed

To ud af tre rygere vil kvitte cigaretterne

Krimi

Ved du noget?: Slået ned med flaske og sparket igen og igen

Krimi

20-årig stjal millioner fra flere end 100 ældre

Krimi

95-årig ordnede ukrudt - fik begge ben kørt over

Underholdning

TV2-vært har fundet kærligheden igen efter skilsmisse

Krimi

22 sigtet efter razzia mod studentervogne

Nyheder

Advarsel: Falske udlejere i sommerlandet - sådan kan du sikre dig

Corona

Grønt lys til turister fra 14 lande - USA er ikke imellem

Corona

Sådan gør du hvis rejsevejledningen ændres under din ferie

Nyheder

Er du blank på camping? Nu er der hjælp at hente

Nyheder

AFSLØRING

Trump til Merkel:

Du er dum

 

Helt vildt

Kvinde mistede opsparing

Pengene blev fundet i en hæk

Kongelige

Kronprinsesse Mary:

Se mine ferie-billeder

Helt vildt

Han vandt 1.2 milliarder

Nu er han skilt, ensom

og uden venner

Kongelige

Nu stopper

Alexandras apanage

Biler

Smart trick til varebiler:

Danskerne vilde

med dagsbeviser