Selvom krisen har kradset i den private sektor siden 2008, har hotel- og restaurationsbranchen formået at skabe i alt 10.000 nye stillinger til opvaskere, afryddere, tjenere og kokke, skriver finans.dk.
Ingen anden branche i den private sektor har haft lige så stor fremgang.
Noma-effekten
Og ifølge brancheorganisationen Horesta’s administrerende direktør, Katja K. Østergaard, er det især restauranterne, der fører sig frem.
- Der er ingen tvivl om, at Noma-effekten både har smittet af på den gastronomiske virketrang herhjemme og fået de stolte danskere til at spise mere ude. Derfor er flere og flere spisesteder i stand til at bide sig fast. For der har jo altid hersket en tro på, at det er nemt at åbne en restaurant, siger Katja K. Østergaard til finans.dk.
Professor og arbejdsmarkedsforsker fra CBS Ralf Andreas Wilke er dog ikke just imponeret:
Men de forsvinder nemt igen
- Disse job er nemme at skabe, men forsvinder ofte lige så nemt igen, fordi de fleste stillinger inden for branchen ikke kræver specielle kompetencer og for den sags skyld heller ikke er særligt godt betalt. Samtidig vil jeg tro, at mange af de ansatte kommer fra andre lande end Danmark. Så det er en flot fremgang, men hvis den hurtigst voksende sektor eksempelvis var teknologibranchen, ville det være bedre for det danske arbejdsmarked og den danske økonomi, siger han til finans.dk.
Og de 10.000 ekstra job i restaurationsbranchen er måske også en ringe trøst, når man samtidig kan konstatere, at finanskrisen har kostet 23.000 job i transportsektoren, 32.000 job i byggesektoren og over 80.000 job i industrisektoren.
Kilde: Danmarks Statistik, Det årlige arbejdstidsregnskab og Horesta, Finans.dk.