Yoga kan også give stress: Kører du dig selv i sænk?

Selv skønne ting som yoga og meditation kan give stress – hvis det ikke svarer til vores reelle behov. Derfor giver det ifølge en stresscoach mening at kende sin stresstype.
Det er okay, hvis du ikke finder ro ved at dyrke yoga. 
Det er okay, hvis du ikke finder ro ved at dyrke yoga.  FOTO: Scanpix

Af Charlotte Kobberøe Fink, Psykologi, Aller Media

Stress er ikke bare stress. Det er nemlig slet ikke de samme ting, vi bliver stressede af. Derfor er det vigtigt at kende sin personlighed godt, så man kan navigere uden om det, der netop stresser en selv mest.

Er du ørnen, fredsduen, uglen eller papegøjen? På No Stress Akademiet arbejdes der med fire forskellige personprofiltyper. Vi har talt med stifter Sarabjörk Vicktoria Müller omkring stress og profiltyperne.

- Stress bor inde i alle os mennesker. Det er en særlig kraft, som er skabt til at sikre vores overlevelse. Under stress sender kroppen et skud adrenalin af sted, der medfører, at alle sanser skærpes, og en ualmindelig stor power sætter ind. Stress er derfor placeret inde i os alle som en slags overlevelsesmekanisme, der gør os i stand til at yde ekstra i pressede situationer. Det er derfor helt almindeligt at have stress – og noget, vi alle oplever hver eneste dag, forklarer Sarabjörk Vicktoria Müller.

Dette trick fjerner stress og angst fra din krop: Se hvilket på Femina.dk

Stress er ifølge coachen først et problem, når den er langvarig, for så ender den med at dræne os fuldstændigt, og det kan give nogle meget alvorlige og ubehagelige symptomer, som hjertebanken, åndeløshed, besvimelse og søvnløshed.

- En genvej til at navigere uden om stress i dagligdagen er at forstå, hvor éns egen profiltype taber energi og føler sig drænet – og hvornår der vindes, oplades og regenereres energi, så overskuddet på kontoen hurtigt mærkes. At opdele os i forskellige typer gør det lettere at forstå os selv og forstå andre. Når vi ved, hvad vi skal sætte fokus på for at lade op og vinde energi, så er det langt lettere at skride til handling frem for at famle rundt i blinde og ikke rigtig være klar over, hvad der er godt og skidt, siger stresscoachen.

De fire profiltyper – kan du finde dig selv?

Uglen

Den analytiske type. Her findes et enormt videbegær, og dens spørgsmål vil typisk ingen ende tage. Uglen evner oftest at forholde sig logisk og kritisk til alting, med optimering og korrekthed for øje.

Uglen har altid ret, og selv hvis den ikke har, erkender den det helst ikke. Den deltager i debat med skråsikkerhed og veldokumenteret påståelighed og forholder sig tavs i meningsløse konflikter eller persondramaer. Uglen er den fødte analytiker, revisor, ingeniør eller strateg.

Skru op for: Uglen vinder energi ved at lade op helt alene. Det er også godt for profilen at fordybe sig i sine hobbyer. Natur er særligt energigivende for denne profil og at føle sig omsorgsfuldt taget af, mens fordybelsen sker.

At nørde rundt og undersøge alt inden et muligt køb og bare tillade sig selv den proces er også meget energigivende. Det er en særlig gave for uglen at finde en beskæftigelse, hvor hovedet kan slukkes, og få en pause, nu den er så særligt aktiv i alle døgnets timer.

Lise Rønne sagde jobbet op: Gik ned med stress. Se mere på Femina.dk

Skru ned for: Uglen taber energi, hvis ikke den får lov at gøre tingene i sit tempo og med sine systemer. Den taber energi, hvis ikke der er styr på tingene, eller den skal samarbejde med typer, der ikke er så perfektionistiske som den selv.

Viden respekterer den frem for alt, og derfor dræner uvidenhed enormt. Sociale arrangementer koster mange kræfter, medmindre det er inden for et felt, der interesserer den meget. At forholde sig til følelser og særligt snakke om dem koster mange kræfter. Den ved, hvad den føler, og behøver ikke at sige eller vise det. Føler den sig bebrejdet for det, taber den energi.

Fredsduen

Den stille, rolige og meget vellidte sjæl, som altid er parat til at hjælpe andre. Det er typen, der nødigt siger nej, og som drysser sin omsorg og sin store evne til at lytte ud i verden. Typen vil som regel betragtes som en stille mægler. Dog glemmer fredsduen ikke, hvis den hjælpende hånd bliver udnyttet. Det gør hende harm og kan få hende til at bryde kontakten med den, som udnytter hende. Fredsduen er den fødte omsorgsmedarbejder, lærer, sygeplejerske, sekretær og kontorassistent.

Skru op for: Fredsduen vinder stor energi igennem ro. Sjælen lader bedst op alene eller sammen med en anden fredsdue, hvor der ikke behøver at blive snakket. Der vindes energi ved at kunne fordybe sig i opgaver og lade omsorgsgenet komme i spil. Det er en stor generator for mer-energi at se, at dem, der er hjulpet, trives. Natur, rolige omgivelser, bløde rammer og masser af søvn er ekstra energigivende her, fordi fredsduens sjæl er så sensitiv.

Skru ned for: Fredsduen taber energi ved at sælge ud af sig selv. Konflikter, dramatiske og uharmoniske relationer eller arbejdspladser er også helt ødelæggende for dens sensitive sjæl. Hvis den er udsat for det over længere tid, vil det med stor sandsynlighed resultere i et knæk.

Fredsduen vil også tabe enorme mængder af energi, hvis der ikke er tid til at gøre tingene ordentligt eller til at tænke sig om, inden opgaver eller beslutninger skal tages. Støj og konstant snakken er også rigtig tungt for fredsduen.

Papegøjen

Farvestrålende, snakkesalig og enormt social. Det er typen, der snakker i mødet med andre mennesker og sjældent mangler ord. Den fødte netværker, der møder alt og alle med et smil, og som har stort gåpåmod til alle sociale arrangementer, og som næres enormt af andres positive anerkendelse og af at føle sig som en del af et fællesskab. Papegøjen er ofte rigtig dygtig inden for kommunikation, HR og salg.

Skru op for: Papegøjen har den enestående evne, at den også vinder energi ved at lade op sammen med andre. Denne profil har typisk et stort kærligt og fysisk behov og genererer masser af energi, når følelsen af anerkendelse og forbindelse med andre mennesker opstår. Den mer-energi, det giver, er grunden til, at der er så meget snak og socialisering hos denne profil – her kan de øvrige profiler ikke følge med.

Skru ned for: Papegøjen taber energi, hvis den keder sig. Der skal ske noget, og det er vigtigt, at en papegøje ikke føler sig alene om opgaverne både privat og arbejdsmæssigt.

Papegøjen har tendens til at lukke ned for at mærke sig selv og snakker alle sine batterier flade. Det er vigtigt at finde balancegangen. De sociale medier og den konstante følelse af at skulle være på kan være en stor faldgrube og energidræner her. Det samme gælder overbookning af kalenderen uden udsigt til en friweekend.

Ørnen

Træffer hurtige beslutninger og er gennemført i alt, hvad der betyder noget for den. Profilen går gerne forrest og lader folk følge med eller flytte sig på sin vej. Ørnen skaber resultater og tager naturligt ansvar i alt, hvad den vælger at gå ind i. Ørnen beskæftiger sig ikke med bagateller og bliver motiveret af tempo og fremdrift. Ørnen er den naturlige leder og har især evner inden for projektledelse – dens ve og vel er ikke bestemt af andres anerkendelse, som det er hos flokdyr. Den kan derfor også tage de benhårde beslutninger, som nogle gange kræves.

Skru op for: Ørnen vinder energi ved at koncentrere sig om det, der giver fremdrift og uddelegere bagatelfordybelsen til andre. Den vinder energi ved at tillade sig sit eget hurtige tempo og lader desuden kun op alene, isoleret fra andre. Den vinder energi ved at handle, sætte sig mål og nå dem.

Skru ned for: Ørnen taber energi, når utålmodigheden presser på, og den må derfor ikke føle sig begrænset af andres stagnation eller øvrige profilers lyst til tidsfordybelse. At vente i kø er noget af det værste, hvis ikke den kan klare et telefonmøde samtidig.

Sociale begivenheder koster mange kræfter, selv om den er dygtig til det og føler sig både respekteret og autoritær. Opladning og alenetid efterfølgende er derfor nødvendigt.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.