X Factor-stjerne: Jeg vil i Folketinget for Alternativet

Efter andenpladsen i X Factor er færingen Jógvan Joensen nu klar til en karriere som folketingspolitiker for Alternativet. Danskernes kan lære noget af færingernes indstilling til kultur og bæredygtighed, mener sangtalentet.
- På Færøerne har vi i mange år haft tradition for at leve med og passe på vores rå og smukke natur. Jeg tror danskerne kan lære meget færingernes indstilling til bæredygtighed, siger Jógvan Joensen..
- På Færøerne har vi i mange år haft tradition for at leve med og passe på vores rå og smukke natur. Jeg tror danskerne kan lære meget færingernes indstilling til bæredygtighed, siger Jógvan Joensen.. Sophia Juliane Lydolph/Scanpix

Okay, vi indrømmer: Dette er Avisen.dk's aprilsnar!

Når X Factor-stjernen Jógvan Joensen om kort tid flytter til Danmark, bliver det ikke kun for at smøre danskernes øregange med vellyd. Den 25-årige færing, der de sidste mange fredage har sunget sig til tusindvis af sms-stemmer, går nu også efter danskernes krydser i stemmeboksen. Han stiller op for det nystiftede parti Alternativet til det kommende folketingsvalg, fortæller han til Avisen.dk.

- Jeg vil i Folketinget for at sætte et færøsk aftryk på den danske kultur- og miljøpolitik. På Færøerne kommer der rigtig meget godt musik fra undergrunden i de små bygder. Der er samme potentiale i den danske musikbranche, så den skal have en hjælpende hånd, siger Jógvan Joensen, der med stor interesse har fulgt Alternativets vej ind i dansk politik.

Færøerne som forbillede

Han erklærer sig samtidig fuldstændig på linje med partiets storstilede planer for et bæredygtigt Danmark. Færøerne kan passende bruges som forbillede, forklarer Jógvan Joensen.

- På Færøerne har vi i mange år haft tradition for at leve med og passe på vores rå og smukke natur. Jeg tror danskerne kan lære meget færingernes indstilling til bæredygtighed, siger han.

I Alternativet glæder pressechef, Magnus Harald Haslebo, sig til et fremtidigt samarbejde med Jógvan Joensen.

- Jógvan er velkommen i vores parti. Og han har set helt rigtigt, for vi prioriterer i høj grad kultur og bæredygtigt miljø, siger Magnus Harald Haslebo.

Riskær fik nej

Tidligere har den kendte erhvervsmand Klaus Riskær Petersen tilbudt sig som folketingskandidat for det nystiftede parti, men Alternativet takkede nej, fordi der var bekymring for, at hans kendisfaktor ville komme til at blokere for politikken.

I Jógvan Joensens tilfælde ser man dog bort fra kendisfaktoren, for Alternativet hylder rigsfællesskabet og lægger vægt på at inddrage borgere fra både Færøerne og Grønlænd i arbejdet med at forme partiets politik. Og i øvrigt er næsten alle færinger kendte, lyder det fra pressechefen i Alternativet, der i den seneste meningsmåling kom over spærregrænsen.

Skal underholde til møder

Kulturordfører for Alternativet, Rasmus Nordqvist, er ikke overrasket over, at Færøerne og Jógvan har fået øjnene op for partiet, som den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk stiftede i november 2013.

- Vi ser det som bevis på, at vores Snapchat-satsning målrettet Færøerne har haft den ønskede effekt. Vores forventning til Jógvan er, at han indgår på lige fod med alle andre medlemmer – og så ser vi gerne, at han fremadrettet står for underholdningen ved vores bestyrelsesmøder, siger Rasmus Nordqvist.

”All you need is love”

Og hvis det er det, der skal til for at blive en del af Alternativet, stiller Jógvan Joensen gerne op til sang og guitarspil.

- Mit motto er jo love, peace and harmony, så det kan være, jeg skal spille ”All you need is love” med The Beatles, siger han.

Nu vil tiden vise om politikeren Jógvan kan blive en ligeså stor en stemmesluger, som X Factor-Jógvan.

Jógvan Joensen offentliggør sit folketingskandidatur i dag - 1. april - på et pressemøde.

Okay, vi indrømmer: Dette er Avisen.dk's aprilsnar!

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.