X Factor-deltager kommer i Folketinget

Den tidligere X Factor deltager Sarah Glerup skal være suppleant for Enhedslisten i Folketinget. Hun bliver dermed det første medlem i kørestol nogensinde.
Sarah Glerup bliver det første folketingsmedlem i kørestol nogensinde.
Sarah Glerup bliver det første folketingsmedlem i kørestol nogensinde. Foto: Keld Navntoft/Scanpix/arkiv

I starten af året optrådte hun på X Factor-scenen, men fra den 4. april er det en helt anden scene, som den 31-årige Sarah Glerup skal betræde.

Her kommer hun nemlig i Folketinget i tre uger som suppleant i forbindelse med, at Pelle Dragsted tager selvbetalt uddannelsesorlov for at færdiggøre sin uddannelse. Den tidligere X Factor deltager er nemlig suppleant og folketingskandidat for Enhedslisten i Københavns Storkreds.

Dermed bliver hun den første i medlem i kørestol i Folketingets mere end 150-års historie.

- Jeg bliver den første, men forhåbentlig ikke den sidste i kørestol i Folketinget. Der er tydeligvis nogle barrierer i samfundet, som gør det svært at nå dertil med et handikap. Dem må vi se at få gjort kål på, siger Sarah Glerup i en pressemeddelelse.

Lavpraktiske udfordringer

Sarah Glerup bruger en elektrisk kørestol som følge af medfødt muskelsvind, og det kan give nogle særlige udfordringer på Christiansborg.

- Helt lavpraktisk er der nogle udfordringer, fordi folketingssalen ikke er handikaptilgængelig. Man kan ikke komme på talerstolen, og jeg kan ikke nå stemmeknappen. På sigt skal det løses, for demokratiet bør være for alle. Men lige nu og her må vi finde på kreative, midlertidige løsninger, siger Sarah Glerup.

I partiet er man glad for, at Sarah Glerup træder ind som suppleant. 

- Som aktiv i Enhedslisten har Sarah altid rykket grænser og skubbet den handicappolitiske kamp fremad. Jeg er slet ikke i tvivl om, at hun vil gøre det igen ved at være den første med kørestol i Folketinget, siger gruppeformand Pernille Skipper.

Sarah Glerup er cand.mag. i medievidenskab og til daglig ansat som kommunikationsrådgiver hos Enhedslisten. Hun var med i X Factor i denne sæson og nåede at optræde til to liveshows, inden hun røg ud.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.