Winnie er skralder og oplærer andre i kunsten: Jeg hader madspild

Winnie Gade hader madspild. Derfor finder hun mad i supermarkedernes containere. "Jeg lærer også andre at skralde", fortæller hun.
Winnie Gade går stærkt ind for at skralde og lærer også andre at gøre det. "Jeg hader madspild", fortæller hun.
Winnie Gade går stærkt ind for at skralde og lærer også andre at gøre det. "Jeg hader madspild", fortæller hun. Privat foto

I Danmark bliver der smidt 700.000 ton mad ud hvert år. Det koster danskerne 11,6 milliarder kroner årligt. Derfor er 40-årige Winnie Gade begyndt at skralde og lærer også andre, hvordan man finder spiselige madvarer bag de danske supermarkeder.

- De bliver overraskede over, hvor meget der bliver smidt ud, fortæller hun.

Pæne mennesker skralder også

Winnie Gade er uddannet pædagog, men blev sygemeldt af stress for tre et halvt år siden. For at bruge tiden på noget fornuftigt, meldte hun sige ind i en hjælpegruppe, der hjælper udsatte familier. Her mødte hun flere personer, der skraldede for at spare penge på mad og samtidig undgå madspild.

- Det var helt pæne og normale mennesker, og da jeg en dag fik lov at komme med ud og skralde, indså jeg, at det slet ikke var ulækkert, fortæller Winnie Gade.

Bevæbnet med pandelampe og Ikea-pose

Nu har Winnie Gade skraldet i tre år og selv lært mange at skralde.

- Man skal tage ud et kvarters tid efter, butikkerne er lukkede. Det er vigtigt at have tøj på, der må blive beskidt og handsker. Og så har jeg også altid en stor Ikea-pose til alle varerne og en pandelampe på, så jeg kan se, hvad jeg laver, fortæller hun.

Omkring halvdelen af dem, der har været med Winnie Gade ude at skralde, er selv fortsat som skraldere. Og antallet af skraldere ser kun ud til at vokse.

- I nogen byer er der næsten ikke noget mad tilbage i containerne, fordi det hele er blevet skraldet. Der er flere og flere, der bliver ramt af fattigdom, også helt "almindelige" mennesker. Det er virkelig sørgeligt, men det gør også, at man ser alle typer skralde, siger hun.

Hader madspild

Men i hendes tilfælde handler det ikke kun om at spare penge.

- Jeg synes det er forfærdeligt, vi smider så meget mad ud. Så for mig ligger der også en idealistisk grund bag, fortæller Winnie Gade.

Hun understreger samtidig, at skralderiet er noget hun gør som privatperson. Maden deler hun ikke ud.

- Jeg har startet en hjælpegruppe med en veninde, og her deler vi kun overskudsmad ud fra butikker og restauranter efter aftale med stederne. Det er noget helt andet, end når jeg skralder til mig selv og min familie, siger hun.

Men selvom hun er glad for at skralde, er containerne i sommerheden ikke så sjove. Så der kan godt gå lang tid imellem, at Winnie Gade drager ud med pandelampen.

- Men jeg tror faktisk, jeg skal ud i morgen, for vi har ikke mere brød, siger hun. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.