WikiLeaks: Her er CIA-chefs e-mail om grov tortur

Personlige oplysninger om John Brennan udstilles, og det samme gør hans anbefalinger til USA's præsident.
Lækkede e-mail fra CIA-direktør John Brennan omfatter blandt andet anbefalinger til Barack Obama om forholdet til Iran.
Lækkede e-mail fra CIA-direktør John Brennan omfatter blandt andet anbefalinger til Barack Obama om forholdet til Iran. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/AP

WikiLeaks har onsdag aften offentliggjort en række hemmelige e-mails, som netværket hævder kommer fra en privat e-mailkonto tilhørende CIA's chef, John Brennan.

Dokumenterne afslører, at John Brennan brugte sin private e-mail til kommunikation med hemmelige efterretninger.

Et af dokumenterne, som bærer titlen "tortur", stammer fra den tidligere senator og republikaner Christopher S. Bond.

Han skriver til en efterretningskomité, at de kontroversielle afhøringsteknikker af "værdifulde" fanger har været en af de vigtigste kilder til USA's sikkerhed.

WikiLeaks kaster også lys over et lovforslag på Brennans e-mailkonto, hvoraf det fremgår, at man blandt andet vil forbyde kontroversielle afhøringsmetoder som afklædning, seksuel omgang, hætter, tæv, elektrisk chok og waterboarding.

Netværket har også fremlagt en e-mail med anbefalinger til USA's præsident "fra januar 2009" om, hvordan denne bør håndtere forholdet til Iran.

Dokumenterne omfatter en personlig indberetning om Brennan selv i forbindelse med, at han fik stillingen som chef for CIA.

Brennan var rådgiver for Barack Obama, før han blev chef for efterretningstjenesten.

Det hævdes, at en 13-årig hacker står bag fremskaffelsen af de afslørende oplysninger fra John Brennans private e-mail.

Demokraternes mest fremtrædende præsidentkandidat, Hillary Clinton, har været i alvorlige problemer for som tidligere udenrigsminister at have anvendt sin private e-mail til embedskommunikation.

Det har, hævdes det, bragt amerikanske statsborgere i fare, at hun har brugt en usikker e-mailkonto til disse oplysninger.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.