What? Læge fandt mystik termit-bakterie i fynbo

En helt ny bakterieart er blevet opdaget i blodet fra en mand i Odense. Bakteriens nærmeste slægtning lever i mave-tarm-kanalen hos afrikanske termitter.
En mand fra Fyn viste sig at have en helt ny bakterie i sit blod. Den stammer formodentligt fra hans tarme.
En mand fra Fyn viste sig at have en helt ny bakterie i sit blod. Den stammer formodentligt fra hans tarme. Colourbox

Ulrik Stenz Justesen er overlæge på en laboratorieafdeling på Syddansk Universitet, hvor de modtager prøver fra særligt syge patienter. En dag får han og hans kolleger tilsendt en prøve fra en patient, der er indlagt med blodforgiftning.

 

I blodprøven støder de en på bakterie, de ikke kan genkende. Det viser sig nemlig, at der er tale om en helt ny art, skriver Videnskab.dk.

»Vi kørte en række omfattende DNA-analyser for at blive klogere på, hvad det egentlig var, vi havde med at gøre. Til vores store overraskelse fandt vi ud af, at bakteriens nærmeste slægtning var en bakterie, der er fundet i mave-tarmkanalen hos termitter i Congos regnskove,« fortæller Ulrik Stenz Justesen, klinisk lektor ved klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet og overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.

 

»Det er meget mærkeligt at finde denne bakterie, som er beskrevet helt andre steder, og pludselig dukker den op hos en patient i Odense. Det er lidt ligesom at støde på Loch Ness-uhyret.«

 

Læs også hos Videnskab.dk: Smukke fotos: Se verden gennem mikroskop

Den nyfundne bakterie har passende fået navnet Terrisporobacter othiniensis, opkaldt efter den by hvor fundet blev gjort; Othiniensis er latin for Odense.

 

Selvom bakterien mest af alt minder om termitbakterien, mener forskerne ikke, at manden har været i kontakt med termitter. Bakterien er formentlig en bakterie, der ligesom tusindvis af andre bakterier lever i maven på mennesker, men ved et uheld er den havnen i blodet på patienten, forklarer Ulrik Stenz Justesen.

 

»Bakterien er en såkaldt aneorob bakterie, så den er højst sandsynligt kommet fra patientens mave over i blodbanen. Hvordan ved vi ikke, men højst sandsynligt har han haft et hul i maven.«

 

Det lyder som noget, der kan vække årsag til bekymring, når en patient bliver fundet med en ny bakterie i blodet. Men det bør det slet ikke.

 

Læs også hos Videnskab.dk: Overraskende fund: Bakterier i kvinders vagina laver antibiotika

Godt nok har bakterien været årsag til, at en mand er blevet syg og indlagt med blodforgiftning, men ifølge Ulrik Stenz Justesen kan man tage det helt roligt.

 

»Det er det første tilfælde i hele verden. Det betyder altså, at der er gået rigtig, rigtig mange år, hvor bakterien ikke har gjort folk syge. Hvert menneske har op mod 1000 forskellige bakterier i tarmene. Og i det her tilfælde kom bakterien så over i blodet. Patienten blev ikke alvorligt syg, men det var et vink med en vognstang, at der var noget andet galt,« forklarer Ulrik Stenz Justesen.

 

At bakterien kan være helt almindelig på vores breddegrader, men først er blevet opdaget nu, bakkes op af Thomas Bjarnsholt, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

 

»Bakterier kender ikke til landegrænser – de kan være overalt. Vi har masser af bakterier i tarmene, som ikke gør skade, men som er forfærdelige at få i blodet. Vi får hele tiden mere forfinede metoder til at finde nye bakterier, så den kan godt have skabt problemer før, men det er bare først nu, vi har fået den identificeret,« forklarer Thomas Bjarnsholt.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Der er flere bakterier i et gram lort, end der er mennesker i hele verden

Fascinerende billeder: Jorden set fra rummet

Forskers sexvideo set over 3 millioner gange

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.