WC-råd: Så ofte bør du gå på toilettet

Alle gør det, men få taler om det, så hvor ofte er det egentlig lige, at man i gennemsnittet bør gå på toilettet på en almindelig dag?
En tur på tønden - vi bruger faktisk ganske meget tid der. Men vi taler sjældent om det ...
En tur på tønden - vi bruger faktisk ganske meget tid der. Men vi taler sjældent om det ... Foto: SCANPIX arkiv

Af Maria Jönsson Bebe, Q.dk

Få dagligdagsbegivenheder er omgærdet af så meget hemmelighedskræmmeri som toiletbesøget, for selvom alle gør det, er det sjældent et diskussionsemne, der fylder meget i dagligdagssamtalerne. Derfor kan det også være svært at vide, hvornår hyppigheden – eller manglen på samme – af toiletbesøg, kræver nærmere undersøgelse. Her får du svaret:

Disse ting tør kvinderne absolut ikke gøre foran manden: Se hvilke på Q.dk

Så mange gange bør du tisse

Den norske terapeut Siri Harket, der arbejder for Ullevål Universitetssygehus siger til KK.no, at det er normalt at gå på toilettet for at tisse tre til syv gange om dagen:

- For voksne mennesker er tre til syv gange indenfor det normale. Hvis du skal mere end syv gange, kan det skyldes, at du lider af en overaktiv blære, eller at du slet og ret har drukket for meget.

Hun fortæller også, at hvis man er plaget af ’nattetisseri’ kan det være en god ide at kigge sine aftendrikkevaner efter i sømmene:

- Jeg har hørt folk klage over, at de må op fire-fem gange om natten for at tisse, men så viser det sig faktisk, at de har drukket fire kopper te inden sengetid, eller tre liter vand i løbet af dagen. Og det er jo klart, at alt væsken skal ud igen, fortæller hun til KK.no

Syv myter om kvindens underliv: Læs mere på Søndag.dk

Løsningen på dette problem er ifølge Harket, at man simpelthen dropper indtagelse af væske om aftenen:

- Vi anbefaler, at børn ikke drikker noget efter kl. 18.00. Så for voksne gælder nogenlunde det samme. Det er klart, at hvis du drikker to kopper te klokken 22, så må du ud igen i løbet af natten.

Træn det væk

Nogle mennesker lider af det, der kaldes overaktiv blære. Kendetegnene er en stærk vandladningstrang, ofte fulgt af vandladninger, og mange der døjer med overaktiv blære skal tisse op mod ti gange dagligt, hvilket ifølge Harket ligger i den øvre ende af, hvad man bør tisse om dagen. Hun tilføjer dog, at det heldigvis er en tilstand, der relativt kan afhjælpes:

- Hvis du lider af dette, kan du ’træne’ det væk, ved at begynde at gå på toilettet på faste tidspunkter. Hvis dette er meget stressende for dig, findes der også medicin, som dæmper den overaktive blære, fortæller Harket.

3 tegn på, du skal lave flere knibeøvelser: Læs mere på Femina.dk

Og hvad så med ’nummer to’?

Ifølge Mette Svendsen, som er medicinsk ernæringsekspert ved Oslo Universitetssygehus, er normen indenfor ’nummer to’ - altså at have afføring - ganske variabel:

- Vi ved, at ved forstoppelse har man mindre end tre udtømninger om ugen, og det vil sige, at det normale er flere gange end dette. Præcist hvor mange gange der er normalt uden forstoppelse, er individuelt.

Der er flere faktorer, som spiller en rolle i, hvor ofte vi udtømmes om ugen. Hun foreslår, hvis man døjer med forstoppelse, skal man være opmærksom på sin kost:

- En fiberrig kost er god for fordøjelsen, fordi fibrene giver volumen i maven. Dette kan være fibre fra grøntsager, linser og forskellige fuldkornsprodukter. Fedt i maden, som for eksempel olie, kan også noget at sige i forhold til fordøjelsen, fordi dette forbedrer tarmbevægelserne, men den helt præcise mekaniske for dette, ved vi ikke, siger hun til KK.no.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.