Vrede fagbosser til virksomheder: "Simpelthen for dårligt"

LO og FTF kritiserer nu landets store virksomheder for ikke at leve op til deres samfundsansvar.
- Det her er en kraftig streg under, hvad vi netop har sagt: Når antallet af praktikpladser ligefrem kan falde på trods af alle tiltagene, er der brug for at prøve nyt.
- Det her er en kraftig streg under, hvad vi netop har sagt: Når antallet af praktikpladser ligefrem kan falde på trods af alle tiltagene, er der brug for at prøve nyt. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Store, danske virksomheder opretter færre praktikpladser til lærlinge end mindre virksomheder, og det både skuffer og undrer hovedorganisationerne LO og FTF.

- Det er simpelthen for dårligt, at de store virksomheder ikke løfter deres samfundsansvar. Vi hører så ofte virksomheder beklager sig over, at de ikke kan finde uddannet arbejdskraft. Men så kunne de jo overveje at hjælpe med at uddanne dem, siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

Ansætter en tredjedel færre

Kritikken kommer i forlængelse af, at Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af en ny analyse, der omfatter data fra 63.000 private virksomheder, konkluderer, at de store virksomheder ansætter en tredjedel færre lærlinge end de mindre virksomheder.

Mens virksomheder på op til 50 ansatte typisk har seks lærlinge per 100 faglærte, har virksomheder med mere end 50 ansatte typisk kun fire lærlinge per 100 faglærte. Tallene er fra fjerde kvartal i 2013 og de nyest tilgængelige.

Nye redskaber

Samtidig viser AE’s analyse, at antallet af oprettede praktikpladser trods flere års opsøgende arbejde er faldet det seneste år. Derfor er der brug for at forsøge sig med nye redskaber, mener LO og FTF.

- Det her er en kraftig streg under, hvad vi netop har sagt: Når antallet af praktikpladser ligefrem kan falde på trods af alle tiltagene, er der brug for at prøve nyt. Og det er netop de store virksomheder, som vi foreslår at screene for praktikpladser, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Rammer virksomhederne selv

I januar viste en rapport fra Undervisningsministeriet, at der er potentiale for mere end 33.000 praktikpladser i landets virksomheder. Derfor burde det være muligt at skaffe praktikpladser til de 12.000 elever på erhvervsuddannelserne, der lige nu mangler en plads i virksomhedspraktik, påpeger LO-sekretær Ejner K. Holst.

- Vi ved, at vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft i fremtiden. Så i sidste ende rammer det virksomhederne selv, at de ikke tager nogle af de mange tusinde lærlinge, der mangler en plads. Og vi ved også, at potentialet mere end er der i virksomhederne, så det er bare med at komme i gang, siger Ejner K. Holst.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.