Vrede fagbosser til LA-formand: Du er langt ude, Anders

Det er noget værre vrøvl, når Anders Samuelsen (LA) beskylder fagforeningerne for at skræmme danskerne med social dumping, lyder det fra fagbevægelsen.
Forbundsformand i 3F Per Christensen kalder det noget "værre vrøvl", at Anders Samuelsen i stedet for at tale om social dumping kalder det for sund konkurrence, når udenlandsk arbejdskraft kommer til Danmark og arbejder til en lavere løn.
Forbundsformand i 3F Per Christensen kalder det noget "værre vrøvl", at Anders Samuelsen i stedet for at tale om social dumping kalder det for sund konkurrence, når udenlandsk arbejdskraft kommer til Danmark og arbejder til en lavere løn. Foto: Scanpix

Formand for Liberal Aliance Anders Samuelsen har gjort sig mere end almindeligt upopulær hos fagbevægelsen.

I en artikel i Ugebrevet A4 i dag beskylder han fagforeningerne for at have opfundet begrebet social dumping til at skabe angst i den danske befolkning. En udmelding der, ikke overraskende, får en hård modtagelse i både LO og 3F.

- Det er så langt ude i hampen. Men selvfølgelig får han nogle avisoverskrifter på at sætte sig helt uden for dét, der er alment anerkendt, siger næstformand i LO Lizette Risgaard til Avisen.dk.

Ifølge Anders Samuelsen forsøger fagbevægelsen at give danskerne "en fornemmelse af, at nu kommer østeuropæerne og æder os," som han formulerer det til Ugebrevet A4.

Til det kan Lizette Risgaard kun ryste på hovedet.

- Jeg synes faktisk det er lidt pinligt. Hvis ikke det var så alvorligt, ville det være til at dø af grin over. Fagbevægelsen byder virksomheder og arbejdstagere velkomne, men vil kæmpe for, at de opererer på de løn og arbejdsforhold, der er aftalt i Danmark, siger hun.

Overenskomster skaber tryghed

Hos 3F er reaktionen den samme. Forbundsformand Per Christensen afviser blankt, at fagbevægelsen forsøger at skræmme nogle.

- Det er præcis det modsatte, vi ønsker. Vi ønsker at skabe tryghed, og det ville klæde en dansk folketingspolitiker også at insistere på det. Tryghed for de danske lønmodtagere og for små og mellemstore virksomheder, siger han til Avisen.dk.

Samtidig kalder han det noget "værre vrøvl", at Anders Samuelsen i stedet for at tale om social dumping kalder det for sund konkurrence, når udenlandsk arbejdskraft kommer til Danmark og arbejder til en lavere løn.

Både Lizette Riisgard og Per Christensen understreger, at fagbevægelsen ikke er imod konkurrence på arbejdsmarkedet. Men det skal ske på lige og fair vilkår og ikke i et ræs mod bunden, sådan som Anders Samuelsen ønsker det.

- Det han (Anders Samuelsen, red) kalder sund konkurrence, handler alene om, at lønmodtagerne skal arbejde billigere og under nogle vilkår, som ikke er aftalte. Der er kun én part, der taber på det, og det er lønmodtagerne. Og det vil jeg aldrig acceptere, siger Per Christensen.

Kom ud i virkeligheden

3F-formanden har samtidig et forslag til Anders Samuelsen, som mangler eksempler på social dumping i medierne og derfor ikke anerkender, at det overhovedet er en udfordring for Danmark.

- Han skulle tage og bevæge sig væk fra Christiansborgs snørklede gange og ud i det virkelige liv, helt derud hvor almindelige mennesker skal kunne leve af deres arbejde. Det kan man kun, hvis det er på overenskomstmæssige, aftalte vilkår, siger Per Christensen, som mener, det er "skamfuldt", når LA-formanden negligerer, at social dumping er en udfordring.

Lizette Risgaard har et andet forslag til Anders Samuelsen, som, hun mener, har brug for et virkelighedstjek.

- Hvis han skulle være i tvivl om, at social dumping er en udfordring, kunne han jo rette henvendelse til Dansk Byggeri, Dansk Erhverv eller DI, som erkender problemet og er kede af det konkurrenceforvridende i, at der er virksomheder, som ikke vil følge de aftaler, arbejdsmarkedets parter har indgået med hinanden, siger hun.

LO-næstformanden understreger, at der generelt er bred politisk enighed om en stærk indsats mod social dumping herhjemme, og at Anders Samuelsen og LA står noget alene med deres markante udmeldinger.

Anders Samuelsens påstande kan dog vise sig at føre noget godt med sig for fagbevægelsen, siger hun.

- Jeg håber, det vil betyde, at flere vil få øjnene op for, at meget af det, han eller andre i Liberal Alliance mener, simpelthen er for langt ude. Og her er det jo at benægte virkeligheden, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.