Vrede arbejdsløse giver øv-pris til Harald Børsting

Arbejdsløse kritiserer LO-formanden for stiltiende at acceptere løndumping af metroarbejdere og danse efter regeringens pibe. Derfor skal han have A-klubbens pris ”Fingeren”.
I LO afviser formand Harald Børsting alle beskyldninger.
I LO afviser formand Harald Børsting alle beskyldninger. Foto: Nils Meilvang/arkiv/Scanpix

Tirsdag formiddag vil der være livemusik og taler foran LO-bygningen på Islands Brygge i København.  Sammenslutningen af arbejdsløshedsklubber i Danmark, A-klubben, arrangerer begivenheden – men der er ikke fest på programmet.

De møder i stedet op for at uddele prisen ”Fingeren” – en afstøbning af en knyttet hånd, der rækker langemanden i vejret – til LO-formand Harald Børsting.

Prisen blev indstiftet i 3F Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforenings lokaler i 2009. Den går til den person eller forening, der i årets løb har ”medvirket til at gøre hverdagen til et helvede for arbejdsløse i Danmark”, forklarer talsmand for A-klubben Tscherning Johansen. Og særligt en ting har været udslagsgivende, da årets prisvinder skulle findes.

"Vi betaler hans løn"

- Det er, hvordan han (Harald Børsting, red.) har danset efter regeringens pibe i dagpengedebatten. Hver gang Socialdemokraterne har forringet dagpengene, har han accepteret det. Harald Børsting har sagt, at en ny reform ikke må koste noget, men han skulle bare have sagt, at den skal tilbage til tidligere tiders udgave. Det er os, der betaler hans løn, så han burde arbejde for os, siger Tscherning Johansen, der selv er arbejdsløs murer.

Her er prisen "Fingeren", som Harald Børsting får tirsdag formiddag. Foto: A-klubben

Han fortæller, at der tirsdag ved 11-tiden kan dukke alt mellem 30 og 500 medlemmer af forskellige fagforeningers arbejdsløshedsklubber op ved LO-bygningen, men et realistisk bud er ”nok nærmere 50”. Efter taler og musik vil prisen og et diplom blive overrakt.

Skulle banke i bordet

A-klubben begrunder desuden øv-prisen til Harald Børting med, at den snart afgående LO-formand ifølge Tscherning Johansen har set igennem fingrene med løndumping af arbejdere på metroen i København.

Harald Børsting sidder i bestyrelsen i Metroselskabet, og her skulle han have gjort mere for at sørge for, at alle aftaler blev overholdt, lyder kritikken.

Endelig fremfører A-klubben, at Harald Børsting ”accepterede, at der blev brugt billig ungarsk arbejdskraft på Harboes Bryggeri, mens han var i bestyrelsen”.

Men den sag er fem år gammel. Hvorfor er den så relevant?

- Det er historisk dokumentation for at vise, at det ikke er første gang, han accepterer sådan noget, siger Tscherning Johansen.

Børsting: Jeg kæmper for beskæftigelse

I LO afviser formand Harald Børsting alle beskyldninger.

- Jeg har hele mit liv kæmpet for at sikre beskæftigelse til de ledige. I dagpengekommissionen arbejder jeg for et nyt dagpengesystem, hvor færre skal falde ud, så vi undgår økonomisk usikkerhed for mange lønmodtagere. I Metroselskabet arbejder vi målrettet - og med succes - for at bekæmpe social dumping. Og bestyrelsen i Harboes Bryggeri har jeg altså aldrig siddet i, siger Harald Børsting.

Tidligere har Inger Støjberg og Margrethe Vestager også fået prisen ”Fingeren”.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.