OK 2015

Vred Ulla Fabricius: Corydon tager juleaften fra os

Med Bjarne Corydon i spidsen fjerner staten fridage som juleaftensdag. "Nu må det være nok med alle de forringelser," lyder det vredt fra ansatte i SKAT
Fratagelsen af fridage er det hidtil største angreb på de ansattes vilkår i SKAT. Det mener Ulla Fabricius, som er formand for 2.000 HK'ere i SKAT.
Fratagelsen af fridage er det hidtil største angreb på de ansattes vilkår i SKAT. Det mener Ulla Fabricius, som er formand for 2.000 HK'ere i SKAT. Foto: HK Stat.

Staten anført af finansminister Bjarne Corydon bringer langt fra ansatte i julehumør. For flere og flere embedsmænd i blandt andet SKAT og politiet kan ikke længere betragte juleaftensdag som en fridag.

De må i stedet bruge feriedage eller opsparet afspadsering for at kunne julehygge 24. december. Og i mange tilfælde har de ikke andet valg, for cheferne har ganske enkelt lukket kontoret ned på juleaftensdag.

Fagforbundet HK Stat oplyser, at fjernelsen af friheden juleaftensdag skaber enorm frustration blandt de ansatte.

Forbundet vil derfor prøve at få sikret frihed ikke bare juleaftensdag, men også nytårsaftensdag og Grundlovsdag. Det gør HK Stat som optakt til snarlige forhandlinger om nye overenskomster for alle ansatte i staten.

Fjernet med et snuptag

Tusindvis af ansatte i SKAT er blandt dem, der ikke længere får en fridag foræret juleaftensdag. Og de kan heller ikke længere uden videre nyde en fridag med familien nytårsaftensdag eller Grundlovsdag.

- Der skulle spares i SKAT, og så fjernede arbejdsgiverne med et snuptag de tre fridage, som vi var vant til at få, fortæller Ulla Fabricius.
Hun er formand for Landsklubben HK Skat, som cirka 2.000 kontorfunktionærer er med i. Og de er langt fra tilfredse med at miste fridagene.

- Folk kan slet ikke forstå, at det skulle være nødvendigt at fjerne fridagene. 'Nu må det være nok med alle de forringelser', siger de til mig, fortæller Ulla Fabricius.

I SKAT har der været den ene fyringsrunde efter den anden; massive IT-problemer, elendigt arbejdsmiljø og på det seneste en række skandaler. Men fjernelsen af fridagene er dog noget af det værste, lyder det fra Fabricius.

- Vi har været gennem en masse fyringsrunder siden 1997 og andre barske ting. Men det her er dog den største forringelse af personalets vilkår, siger Ulla Fabricius.

Hun mener, at fjernelsen af fridagene er en rigtig dårlig beslutning.
- Det skaber stor frustration, og folk bruger en masse tid på at tale om det. Det fylder virkelig meget. Så meget at det går ud over motivationen, siger Ulla Fabricius.

Ikke bare i SKAT men også i politiet har kontorfolkene mistet retten til at holde fri juleaftensdag, nytårsaftensdag og Grundlovsdag. Det er også slut i politiet, og andre arbejdsgivere følger samme kurs.

- Hver gang jeg er sammen med tillidsrepræsentanter fra andre statslige arbejdspladser, hører jeg om, at nu er det slut med fridagene både her og der, fortæller Ulla Fabricius.

Corydon må tage ansvar

Den øverste ansvarlige for vilkårene for de ansatte i staten er finansminister Bjarne Corydon (S). Han må også tage ansvar for fjernelsen af fridagene. Også selv om det formelt set er noget, som bliver bestemt af chefen på de enkelte arbejdspladser og ikke i Finansministeriets Moderniserings-styrelse.

- Der bliver sendt nogle meget tydelige signaler fra Moderniserings-styrelsen og Corydon om, at der skal spares penge på statens drift. En måde at gøre det på er at få folk til at arbejde mere. Corydon kan ikke være uvidende om, hvad der sker, siger Ulla Fabricius.

Topforhandler: Hus forbi

I begyndelsen af det nye år skal der forhandles om nye overenskomster for alle ansatte i det offentlige - OK 15. På statens område bliver det vicedirektør Barbara Bertelsen fra Moderniserings-styrelsen, der bliver topforhandler.

Hun har ingen planer om at tale om fjernelsen af fridage ved forhandlingsbordet. Hun henviser i øvrigt til, at det er de lokale arbejdsgivere inden for staten, der bestemmer, om de vil fastholde kutymen med at give ansatte fri blandt andet juleaftensdag.

Til Avisen.dk skriver hun:

- Kutymemæssige fridage har ikke noget med overenskomsterne at gøre og vil heller ikke fra statens side blive bragt på banen ved OK 15.

- Omfanget af den slags arbejdsgiverbetalt fravær er noget, man må tage stilling til på den enkelte arbejdsplads ud fra en samlet prioritering af ressourcerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.