Vred Dennis K om KL's SOSU-planer: Hul i hovedet

KL har sendt brev til kommunerne om at reducere antallet af uddannelsespladser til SOSU-personale. Hul i hovedet, mener formand for FOA Dennis Kristensen
- Hvis det er måden, KL vil agere på fremadrettet, så er der risiko for,
 at vi vender tilbage til de tider, hvor en stor andel af de ansatte i 
ældreplejen ikke var uddannede, siger Dennis Kristensen
- Hvis det er måden, KL vil agere på fremadrettet, så er der risiko for, at vi vender tilbage til de tider, hvor en stor andel af de ansatte i ældreplejen ikke var uddannede, siger Dennis Kristensen Foto: Scanpix arkiv

"Det er simpelthen hul i hovedet".

Så markant er Dennis Kristensen i dag på facebook i sin kritik af Kommunernes Landsforening (KL).

Baggrunden for FOA-formandens vrede indlæg, er, at KL ifølge Dennis Kristensen fredag sendte brev ud til landets kommuner om at reducere antallet af uddannelsespladser til social- og sundhedshjælper med 800 fra 2015 til 2016, mens antallet af uddannelsespladser til social- og sundhedsassistenter skal øges med 400.

Altså i alt en reducering på 400 uddannelsespladser.

Det er begyndelsen på en glidebane, mener Dennis Kristensen.

- Hvis det er kommunernes ønske, at det er sådan det skal være i fremtiden, så kommer vi til at mangle uddannet arbejdskraft. Og så vokser antallet af folk, der kommer ind direkte fra gaden. Det vil betyde, at vi kommer til at skulle se på, hvordan vi kan skaffe penge til, at de kan få en uddannelse, i stedet for at vi løbende uddanner til det behov, der er, siger han til Avisen.dk.

Positiv udvikling sættes over styr

Ifølge Dennis Kristensen er det over en årrække på 10 år lykkedes at reducere kraftigt i andelen af ikke-uddannet plejepersonale, men det risikerer KL nu at sætte over styr, siger han.

- Hvis det er måden, KL vil agere på fremadrettet, så er der risiko for, at vi vender tilbage til de tider, hvor en stor andel af de ansatte i ældreplejen ikke var uddannede.

KL lægger samtidig op til, at kommunerne på sigt skal skære i antallet af uddannelsespladser til pædagogisk assistent, siger Dennis Kristensen. Og alt i alt er planerne om færre uddannelsespladser på ældre- og børneområdet en besynderlig prioritering, mener han.

- Nu har alle jo snakket om vigtigheden af, at vi får gang i erhvervsuddannelserne, så vi ikke kun kommer til at have akademikere i fremtiden. Så forekommer det altså besynderligt på et område, hvor gennemsnitsalderen er relativt høj, og hvor vi ved, at vi kommer til at skulle skifte en hel del arbejdskraft ud, at man så ikke siger, vi skal have uddannet sådan, at vi har personale, der kan erstatte dem, der går på pension, siger han.

KL kører sololøb

Ifølge FOA-formanden var det meningen, at en trepartsaftale om uddannelsespladser, som blev indgået med Fogh-regeringen tilbage 2007, skulle genforhandles under den foregående SRSF-regering. Det skete aldrig, og folketingsvalget i juni satte en endelig stopper for nye forhandlinger.

Nu har KL så handlet på egen hånd, og det kommer bag på Dennis Kristensen.

- Vi havde regnet med, at vi i sidste uge eller denne uge ville få en et-årig forlængelse af den gamle aftale, så vi kunne få et år mere til at lægge arm om, hvor mange uddannelsespladser, der skal være fremover. I stedet er KL gået ud og har sagt til deres borgmestre, lad os nu i fællesskab skære ned på antallet af pladser, uanset at vi ikke har enighed med nogen om det.

KL's beslutning sker på trods af, at to ministerier op til valget i juni ifølge Dennis Kristensen havde lagt pres på både KL og regionerne om at få den eksisterende aftale forlænget.

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.