Vred Anne Marie Helger om kontanthjælpsloft: "Jeg er så indigneret"

Når der i dag bliver demonstreret mod det moderne kontanthjælpsloft foran Christiansborg, kan man finde Anne Marie Helger blandt de vrede demonstranter.
Anne Marie Helger skal være med til at demonstrere mod nedskæringer i kontanthjælp i dag, fordi hun er gal over, hvordan fattige bliver behandlet.
Anne Marie Helger skal være med til at demonstrere mod nedskæringer i kontanthjælp i dag, fordi hun er gal over, hvordan fattige bliver behandlet. Foto: Bjarke Ørsted/Scanpix

I dag skal lovforslaget om det moderne kontanthjælpsloft til andenbehandling i Folketinget. I den anledning bliver der fra klokken 12.00 holdt en protestdemonstration mod nedskæringerne i kontakthjælpen på Christiansborg Slotsplads. Det er netværket Bekæmp Fattigdom NU, der står bag demonstrationen.

Arrangørerne opfordrer, via et Facebook-event for protesten, folk til at medbringe gryder og grydeskeer. Tanken er, at demonstranterne skal larme for at vise deres utilfredshed.

En af dem, der skal være med til at hamre med gryder er skuespilleren og instruktøren Anne Marie Helger.

- Jeg skal derind og være med til at larme lidt, for jeg er så indigneret over, at der skal skæres i pengene til de aller svageste, siger hun til Avisen.dk.

"Motiverende at blive ribbet?"

Regeringens argument for at indføre det moderne kontanthjælpsloft er, at antallet af personer på kontanthjælp ifølge Beskæftigelsesministeriet er steget med 20 procent de seneste fire år.

Og med kontanthjælpsloftet forventer regeringen at få 700 flere i fuldtidsjob.

Men Anne Marie Helger forstår ikke, hvorfor det skulle være motiverende for kontanthjælpsmodtagere at blive skåret i indkomst, fortæller hun.

- Jeg begriber ikke en lyd. Rige mennesker skal have lov til at tjene så mange penge, de vil, og helst jo flere jo bedre. Det motiverer dem, men kun hvis de får lov til at være så grådige og griske, at det er anstødeligt. Men det er altså motiverende for fattige at få taget så meget som muligt af det, de har.

Ulighed kan ses i Brugsen   

Når Anne Marie Helger i dag protesterer mod det nye kontanthjælpsloft, er det også for at sige fra over for den stigende ulighed, som hun oplever. Hun mener, middelklassen er forsvundet, så der i dag kun eksisterer en over- og underklasse i Danmark.

- For hver dag kan man tydeligere se det kæmpe skel mellem dem, der har alt for meget og dem, der har alt for lidt. Den ubalance er der blevet skubbet gevaldigt til. Og det er farligt, for ulighed skaber ufred, siger hun og giver et eksempel på, hvor henne hun møder det i hverdagen:

- Når jeg går rundt i Brugsen med min kurv, så hælder jeg bare i og ser ikke på, hvad tingene koster, for jeg er så heldig at have en nogenlunde god indtægt som pensionist. Men jeg kan jo se især gamle mennesker, der går med deres kurve og overvejer grundigt, om de nu skal have en leverpostej eller vælge en ost i den her uge, siger hun.

Når Anne Marie Helger ser mennesker, der ser virkelig dårlige ud, får hun lyst til at handle. Derfor har hun også nogle gange tilbudt at betale for personer, der så trængende ud, fortæller hun,

- Men det vil de ikke have, for det er ydmygende ikke selv at kunne betale, siger hun.

Trøster lidt at stå sammen

Det endelige lovforslag om det moderne kontanthjælpsloft forventes at blive vedtaget på torsdag med et flertal af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Anne Marie Helger har ingen forventninger om, at dagens demonstration kan rykke ved beslutningen om, at der skal indføres nye strammere regler på kontanthjælpsområdet.

Men hun mener alligevel, at der nok skal komme noget godt ud af protesten.

- Om ikke andet er det en opmuntring for folk selv at gøre noget, og man får et eller anden ud af, at man er sammen med folk. Man føler en eller anden solidaritet. Det er ligesom det trøster lidt, siger hun.

Og hun skal nok bidrage til lidt ekstra larm med gryderne, forsikrer hun.

- Jeg kan ikke spille på nogle instrumenter, men jeg skal da sørme have et par rigtig gode låg frem. Det er da noget, jeg kan finde ud af, siger Anne Marie Helger.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.