Redaktionen, SØNDAG, Aller Media
At skrælle et løg er for de fleste lig med tårer i øjnene. Men hvorfor har et løg egentlig en så stor effekt, når det bliver skrællet?
Ifølge diætist Anne W. Ravn, der er medlem af SØNDAGs sundhedspanel, græder vi over løg, fordi det indeholder særdeles effektive stoffer – også for sundheden.
- Løg er bl.a. beskyttet mod insektangreb af en række svovlholdige naturstoffer, og når vi skærer i løget, omdannes disse stoffer til letflygtige og vældigt irriterende stoffer for slimhinderne i øjnene især, så vi kommer til at producere tårer og knibe øjnene sammen, siger Anne W. Ravn til SØNDAG.
Bliver du tyk af havregryn? Få svaret på Søndag.dk
Løg er ganske sunde
Men ifølge diætisten skal lidt tårer ikke holde os fra at spise løget. For selvom det er blendet i en suppe eller tilberedt på anden vis, er der gode kostfibre i et løg. Og så indeholder løget en masse gode stoffer.
- Løg indeholder især meget C-vitamin, askorbinsyre, folsyre og polyphenoler, der er en slags antioxidanter, som giver løgene de røde og gule farver. I stedet for stivelse indeholder løg fructaner, der er kostfibre med gode effekter for fordøjelsen, men ikke i for store mængder på en gang for alt for sarte maver, siger Anne W. Ravn.
Læs på Søndag.dk, hvorfor du bliver dummere af at multitaske
Hun understreger, at tilberedningen af løget påvirker indholdsstofferne forskelligt. F.eks. bibeholdes de fleste gode stoffer, når løg anvendes i sovs, marinade eller suppe, mens ristede løg stort set er vitamintomme.
Rå løg er naturligvis allermest fyldt af gode stoffer – men allerede fra løgskallen pilles af, sker der en nedbrydning af de svovholdige indholdsstoffer, som beskytter mod livsstilsygdomme. De er nemlig ikke glade for at blive udsat for ilt. Og den effekt forstærkes ved opvarmning, slår diætisten fast.
Her er 10 advarselstegn, der peger på demens: Se dem på Soendag.dk