Volkswagen-aktier styrtdykker efter afsløring af fusk

Efter at have snydt med målinger af udslip oplever Volkswagen det største kursfald i årevis på børserne.
Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, var torsdag på besøg hos Volkswagen ved bilmessen i Frankfurt. Nu sender beskyldninger om fusk aktierne i den tyske bilgigant kraftigt nedad.
Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, var torsdag på besøg hos Volkswagen ved bilmessen i Frankfurt. Nu sender beskyldninger om fusk aktierne i den tyske bilgigant kraftigt nedad. Foto: Jens Meyer/AP

Aktierne i Volkswagen er dykket med 15 procent til det laveste niveau i næsten seks år, da aktiehandlen gik i gang mandag morgen.

Det kommer efter, at amerikanske myndigheder har beskyldt den tyske bilgigant for at have fusket med software i forbindelse med udslip af giftstoffer fra VW-dieselbiler.

Ved åbningen af børsen i Frankfurt mandag morgen faldt aktierne 13 procent og fortsatte nedturen yderligere. Det er det største fald på en enkelt dag siden november 2009.

Det er det amerikanske miljøagentur, EPA, der har afsløret, at VW snød myndighederne.

Det skete ifølge EPA med en anordning, der kun aktiveres, når en bil bliver testet for, hvor meget gift der slipper ud af udstødningsrøret.

På denne måde har VW's biler måske forurenet 40 gange mere end det tilladte niveau, siger EPA.

Afsløringen kom frem i fredags, hvor EPA også sagde, at det kan koste den tyske bilgigant en bøde på op til 18 milliarder dollar - omkring 117 milliarder kroner.

I en udtalelse søndag undskylder Volkswagens direktør, Martin Winterkorn. Han siger, at virksomheden nu har bestilt en ekstern undersøgelse af sagen.

- Ledelsen tager disse oplysninger meget alvorligt. Jeg er personligt meget ked af, at vi har krænket vore kunders og offentlighedens tillid, siger Winterkorn.

I forvejen kæmper Volkswagen med blandt andet en ledelseskrise og faldende salg i Kina, og nu kan koncernen altså forvente en klækkelig milliardbøde.

- Katastrofen overstiger alle forventninger, siger Ferdinand Dudenhöffer, bilekspert ved universitetet i Duisberg-Essen.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.