Voldsdømt misbruger med ADHD: Er han uddannelsesparat?

19-årig mand er netop løsladt fra fængslet, Han lider af ADHD og har et misbrug af amfetamin. Kommunen vurderer ham alligevel til at være uddannelsesparat, men Ankestyrelsen dumper den afgørelse.
Det kan koste unge arbejdsløse dyrt, hvis de fejlagtigt bliver visiteret som uddannelsesparate frem for aktivitetsparate.
Det kan koste unge arbejdsløse dyrt, hvis de fejlagtigt bliver visiteret som uddannelsesparate frem for aktivitetsparate. (Colourbox)

Kommunerne begår fejl i visitationen i hver sjette sag, når unge under 30 år uden uddannelse søger om hjælp hos kommunen. Det viser en stikprøve-undersøgelse fra Ankestyrelsen.

Her er endnu et eksempel fra Ankestyrelsens rapport, hvor en ung fejlagtigt er erklæret uddannelsesparat:

"En 19-årig mand henvender sig til kommunen, efter at han har afsonet 60 dages fængsel på grund af grov vold og overtrædelse af våbenloven.

Han har afsluttet 9. klasse og taget grundforløbet til uddannelsen som kok/bager. Han har diagnosen ADHD. Han får ifølge kommunen ikke medicin, da han ikke kan aflægge urinprøve, fordi han tager stoffer.

Han bor hos sin mor, der er enke, har en 16-årig kæreste, der ikke er misbruger, men har ellers udelukkende ”misbrugskammerater”. Han tror ikke meget på misbrugsbehandling, men virker motiveret ved den 2. samtale, hvor han siger, at han er påvirket af amfetamin.

Han ønsker en uddannelse som misbrugskonsulent, og kommunen vurderer ham som uddannelsesparat.

Han fritages for rådighedsforpligtelsen, da han ikke vurderes i stand til at deltage i aktiviteter efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Da der er plads på et behandlingscenter tager kommunen kontakt til ham, men han vender ikke tilbage. Han indkaldes efterfølgende til samtaler, men udebliver."

Ankestyrelsen: Han kan ikke gennemføre en uddannelse

Efter at have gennemgået oplysningerne om sagen, dumper Ankestyrelsen kommunens sagsbehandling. Manden er ikke uddannelsesparat, men derimod aktivitetsparat, lyder konklusionen:

"Ankestyrelsen vurderer, at kommunen burde have foretaget en indplacering af den unge som aktivitetsparat.

Kommunen har ikke inddraget hans helbredsmæssige forhold i vurderingen. Han har så voldsomt et misbrug, at han ikke kan forventes at påbegynde en uddannelse inden for et år og gennemføre den på ordinære vilkår."

Manden er blevet snydt for penge

Når unge arbejdsløse søger om hjælp fra det offentlige, skal kommunen tage stilling til, om den unge er uddannelsesparat, så man skal have en ydelse tilsvarende SU.

Har den unge sociale eller helbredsmæssige problemer, så vedkommende ikke kan forventes at kunne starte en uddannelse inden for det næste år og gennemføre den, skal vedkommende derimod erklæres aktivitetsparat med ret til en ydelse, der svarer til kontanthjælp.

Dermed er den unge mand på grund af kommunens fejlvisitering blevet snydt for både penge og ekstra rettigheder i form af blandt andet mentorstøtte og en koordinerende sagsbehandler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.